Vogelmeisje


VogelmeisjeZoals de titel aangeeft, gaat het boek vooral over vogels. De auteur ging van jongs af aan met haar ouders heel vaak op stap om vogels te spotten en raakte al vrij vlug in de ban van het vogelen. Haar streefdoel is om zoveel mogelijk vogels en vogelsoorten te spotten en te identificeren over de hele wereld. Op dit ogenblik heeft ze reeds de helft van alle vogels ter wereld gezien.

De familie-uitstappen met haar ouders op zoek naar vogels openden al vrij vlug haar ogen hoe het met de natuur gesteld is, hoe flora en fauna achteruitgaan en hoe wij daar als mensen mee omgaan. Via haar ouders kreeg ze liefde voor de natuur mee en snel had zij een fascinatie voor natuurbehoud en natuurbescherming. Om haar doel te bereiken is ze te niet te beroerd om op de barricades te gaan staan, geeft ze lezingen over het milieu, stelt ze milieudelicten aan de kaak, komt ze op voor minderheidsgroepen en voedt ze o.a. haar blog ‘birdgirl’. Als jongste ooit kreeg ze in 2020 een eredoctoraat van de universiteit van Bristol voor haar inzet in verband met het milieu.

Het boek is echter meer dan een vogelboek, het is een kroniek van en over haar leven, van haar ups en downs, van rassenhaat, van discriminatie maar ook van een sterke familie die in alle momenten van het leven het goede ziet, opkomt voor elkaar, rekening houdt met elkaar.

Dit semi-autobiografische boek van de jonge Brits-Bengaalse ornitholoog en milieuactivist Mya-Rose Craig is wat mij betreft een aanrader. Ik vind het boek heel inspirerend, omdat het je als lezer de ogen opent en laat inzien dat er vrij dringend iets gedaan moet worden tegen o.a. ontbossing om de wereld en de mensheid te redden. De balans die Mya-Rose Craig over de natuur opmaakte, is alleszins niet veelbelovend.

Mya-Rose Craig schreef Vogelmeisje met ernst maar ook met heel wat humor. Het is heel vlot geschreven en leest gemakkelijk weg en verveelde mij nooit. Ieder hoofdstuk behandelde een bepaalde vogelsoort waaronder bekende en minder bekende, zoals de gouden fazant, de wenkbrauwalbatros en de schoenbekooievaar. In elk hoofdstuk geeft de auteur heel wat – voor mij alleszins -onbekende informatie prijs over de habitat en leefwijze van de gespotte vogels en over de jaloezie tussen vogelaars. Op de aantrekkelijke cover prijkt een mooie vleugel.

Ik stond ervan versteld dat de auteur zichzelf en haar familie zo blootstelde en het aandurfde om over de bipolaire stoornis van haar moeder en de impact daarvan op het gezin te schrijven. Leuk hierbij was dan weer dat het vogelen een vorm van therapie was waardoor haar moeder haar inzinking(en) opnieuw te boven kwam. Wat mij ook raakte, was het feit dat de auteur en haar moeder voorwerp waren van racisme, omdat ze vaak de enige anderskleurigen waren tussen hoofdzakelijk oudere blanke mannen tijdens het vogelspotten.

Ik heb volop van dit boek genoten en zal nog vaak terugdenken aan de vele verhalen van en over vogels. Dit boek kan ik aan iedereen aanraden die interesse heeft in de natuur en in het bijzonder in vogels. Voor de mooie anekdotische verhalen, voor het zich blootgeven, voor haar inzet voor natuurbehoud waardeer ik dit boek graag met vijf sterren.

Prometheus
★★★★★
VogelmeisjeTitel: Vogelmeisje | Auteur: Mya-Rose Craig | Uitgeverij Prometheus | Categorie: Literatuur | Thema’s: natuur, vogels | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 320 pagina’s | ISBN13: 9789044647471 | Verkrijgbaar sinds: juli 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 15-09-2022  | Prijs: €22,50 | Bestellen

35 tweedehands topboeken met 35% korting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.