Waarom reed je door de polder?


Waarom reed je door de polderVan onmacht naar weer de regie over je eigen leven terugkrijgen

Sarah Tulling studeerde toegepaste psychologie en tegenwoordig ondersteunt ze slachtoffers van seksueel geweld. Waarom reed je door de polder? is haar debuut. Het is een bijzonder boek waarop veel labels van toepassing zijn. Je kunt het boek typeren als literaire roman, maar ook als autobiografisch, non-fictie en een creatief ‘verslag’ van een traumatische ervaring. En vooral de laatste typering doet recht aan de inhoud.

Sarah reed op een avond op haar scooter door de polder naar huis, toen een onbekende man haar ten val bracht, haar mishandelde en verkrachtte. Ze blijft hulpeloos achter, maar overleeft. Daarna volgt een periode van verwerking, herbelevingen, schaamte, schuldgevoel. Veel emoties passeren de revue. Haar leven staat op z’n kop. Erover praten kan ze niet, ze schrijft erover en zingt de pijn van zich af. Meer dan twintig jaar later voelt ze de noodzaak dit boek erover te schrijven.

Het boek is zowel een verhaal over die gebeurtenis in korte teksten en dagboekfragmenten, als een verwijzing naar wat een slachtoffer nodig heeft om verder te komen en de draad weer op te kunnen pakken. De korte teksten worden afgewisseld door gedichten die haar emoties duidelijk verwoorden. Bovendien is Waarom reed je door de polder? een troost voor anderen die in een soortgelijke situatie zijn beland. Ze herhaalt telkens weer hoe belangrijk het is je te uiten, op welke manier dan ook, en aan te geven wat je nodig hebt.

Sarah beschrijft wat de oordelen en meningen (zoals de titel al suggereert) van anderen met je doen. Ze hamert erop dat je wel slachtoffer bent in een dergelijke situatie, maar er zeker geen schuld aan hebt.
‘Er is al genoeg tegen jouw wil in gebeurd.’

Belangrijk is het de regie over je leven weer terug te krijgen en daarvoor geeft ze diverse tips. Mocht het nodig zijn, dan is er achter in het boek een lijst met instanties waar je ondersteuning en hulp van kunt krijgen. 

Waarom reed je door de polder? is een veelzijdig boek dat op veel manieren gelezen kan worden. Het is een aanrader voor personen die in een soortgelijke situatie zitten, voor hulpverleners, maar eigenlijk voor iedereen die wel eens te maken krijgt met iemand die slachtoffer is van geweld en verkrachting. Hoe je iemand kunt helpen en ondersteunen is zeer welkom voor slachtoffers om die traumatische periode eerder en beter af te kunnen sluiten. Het boek geeft inzicht in wat iemand meemaakt en waar behoefte aan is. Een boek vol troost en hoop op een weer leefbare toekomst.

★★★★
Waarom reed je door de polderTitel: Waarom reed je door de polder? | Auteur: Sarah Tulling | Uitgeverij Palmslag | Categorie: Literaire romans | Verkrijgbaar als: paperback | 168 pagina’s | ISBN13: 9789493245518 | Verkrijgbaar sinds: september 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 01-11-2022 | Prijs: €21,99 | Online te bestellen via: Bol.com, Bookspot en Bruna

palmslag-header


ruime selectie tweedehands top literatuur uit binnen en buitenland bij Boekenbalie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.