De omstanders


Recensie De omstanders door Antoinette van Steeg:
Jorien Meerdink heeft met De omstanders een aangrijpend boek geschreven dat ook nog eens prettig wegleest. Maar de inhoud is er een die je raakt en na het lezen nog lange tijd door mijn hoofd bleef malen, vooral omdat ik wist dat het gebaseerd is op waargebeurde feiten.

Wanneer er een uitnodiging op de deurmat valt bij Rinie, is haar vriendin Eva gelijk enthousiast. We gaan er wel heen toch? Zowel Eva als Rinie is een van de twaalf kinderen die tussen 1955 en 1965 werden geboren in Delfsgauw waar een nieuwe wijk Gansecamp genaamd, was opgerezen. Al snel komen de verhalen op tafel en wordt het idee geopperd om de ervaringen van hun jeugd op papier te zetten.

Rinie wordt gevraagd om een boek te schrijven, waarbij ze aangeeft iedereen te willen interviewen. Rinie zit door een aanrijding thuis en is haar baan en controle op het leven kwijtgeraakt. Ook haar huwelijk is gestrand en een letselschade-advocaat is ingeschakeld na het ongeluk.

In drie delen neemt Rinie je mee naar haar jeugd en die van haar buurtgenoten. Achter in het boek staat een duidelijk overzicht van hoe de wijk er uitzag en wie in welk huis woonde. Dit heb ik regelmatig geraadpleegd tijdens het lezen.

De wijk ziet eruit zoals elke wijk in de jaren 60-70, maar achter elke deur speelde wel een verhaal. Tijdens het interviewen van 50 buurtbewoners komen de verhalen op tafel. Want zo mooi als het leven destijds leek, blijkt het in werkelijkheid totaal anders geweest te zijn.

Ouders die de kinderen mishandelden, lichamelijk of mentaal, maar ook zelf in een ongelukkig huwelijk zaten. Ervaringen van ouders uit hun eigen jeugd vormden vaak de basis van deze situatie. De Tweede Wereldoorlog was nog niet zo lang afgelopen en de nasleep had ook zijn gevolgen in die tijd. De economie begon op te bloeien, net zoals de arbeidsmarkt. Mensen pakten het leven weer op. Toch hadden de kinderen onderling vaak plezier en hadden ze buitenhuis hun vrienden en deden ze hun ervaringen op. Want herinneringen over hun jeugd waren niet alleen maar slecht.

De ouders van Rinie zijn de eerste die scheiden en dat heeft een grote impact op het gezin. Destijds was het bijzonder als men uit elkaar ging, omdat de meesten vanuit het geloof niet durfden te scheiden. Maar ook de Flower-Powertijd had invloed op het gezin.

In de epiloog stelt Jorien de vraag: “Waarom kwamen we niet in opstand?” Ik denk dat haar aanname klopt. Ze wisten niet beter en veel mensen sloten hun ogen voor hetgeen er gebeurde.

De omstanders is een boek dat op een ingrijpende wijze het leven van de wijk Gansecamp blootlegt, zonder al te veel oordeel. Het is een verhaal dat mij heeft aangegrepen en ik zal het zeker aanraden aan anderen. Jorien vertelt zoveel in het boek en heeft de verhalen van de vijftig geïnterviewden op een pakkende en levendige wijze in het boek verweven.

De schrijfstijl is prettig en voordat ik het wist, was ik door het boek heen. Ik geef 5 zeer welverdiende sterren.

★★★★★
Titel: De omstanders | Leesfragment | Auteur: Jorien Meerdink | Uitgeverij: Bigbusinesspublishers | Categorie: Non-Fictie, Autobiografie, kindermishandeling | Verkrijgbaar als hardcover en E-book | 288 pagina’s | ISBN13: 9789491757990 | Verkrijgbaar sinds: april 2019 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 28-8-2019 | Prijs: €22,50 (E-book € 12.00)| Bestellen