De slag om het Witte Huis


Recensie De slag om het Witte Huis door Hannie van Grol:
De verkiezingen in Amerika van A tot Z

Op chronologische wijze doet Pieter Uittenbogaard verslag van de meest hilarische verkiezingsstrijd ooit. Heel gedetailleerd begint hij zijn verhaal in Iowa, de staat waar traditiegetrouw de voorverkiezingen startten in 2019. Verschillende presidentskandidaten deden mee in deze strijd, waaronder natuurlijk ook Joe Biden. De uitslag was dramatisch voor Biden, maar hij hield vol. Nadat andere kandidaten opgaven, kreeg hij steeds meer kiezers die op hem stemden.

In maart 2020 brak de coronapandemie uit en ook de dood van George Floyd door politiegeweld zorgde ervoor dat het land in crisis kwam. De berichten over COVID-19 die gedeeld werden, waren zo tegenstrijdig dat het volk niet meer wist wat waarheid was. Donald J. Trump stuurde de ene opruiende tweet na de andere de lucht in. Hij ontkende het gevaar van het coronavirus en bagatelliseerde de impact ervan tot een gewone griep.

Toen bleek dat Joe Biden terrein won, begon Trump tegen van alles en nog wat te protesteren. Hij verklaarde dat er sprake was van fraude in verband met de stembiljetten die per post verstuurd zouden worden. Het eerste verkiezingsdebat verliep in totale chaos, beide kandidaten lieten elkaar niet uitspreken en slingerden elkaar de meest bizarre verwijten om de oren. Toen Trump zelf besmet was met het coronavirus, probeerde hij daaruit een slaatje te slaan door te verkondigen dat hij er sterker dan ooit uit tevoorschijn gekomen was. Waarmee hij maar wilde aangeven, dat COVID-19 niets anders dan een ordinaire griep was. De uiteindelijke verkiezing en de definitieve uitslag lezen als een spannend boek.

De slag om het Witte Huis is een zeer gedetailleerd en goed gedocumenteerd boek geworden. De vele verwijzingen in het boek worden achterin het boek per hoofdstuk beschreven. De noten beslaan vele pagina’s. Daarna volgt nog een index waarin de verschillende personen en gebeurtenissen staan vermeld met de desbetreffende pagina(‘s) erachter.

De tekst is prettig leesbaar en de verschillende uitspraken en tweets van diverse personen worden in het Engels neergezet, zodat je het gevoel hebt de informatie uit de eerste hand te ontvangen. De meesten onder ons zullen de gebeurtenissen in Amerika op de voet gevolgd hebben, maar het boek geeft nog meer achtergrondinformatie. Bovendien staat alles wat van belang was vanaf Iowa tot Wisconsin minutieus beschreven met heel veel tweets van Trump om te illustreren hoe controversieel zijn uitspraken waren en hoe hij na de uitslag weigerde zijn verlies te accepteren.

Kortom, Pieter Uittenbogaard heeft op een zeer aangename wijze verslag gedaan van de verkiezingsstrijd om het presidentschap in Amerika in 2020. Iedereen die geïnteresseerd is in de politiek van Amerika, zal De slag om het Witte Huis met plezier lezen en daarna een mooi plaatsje in de boekenkast geven.

★★★★
Titel: De slag om het Witte Huis | Subtitel: Van Iowa tot Wisconsin | Leesfragment | Auteur: Pieter Uittenbogaard | Uitgeverij Scriptum | Categorie: Romans, non-fictie | Thema: politiek | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 312 pagina’s | ISBN13: 9789463192316 | Verkrijgbaar sinds: december 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 12-01-2021 | Prijs: € 22,50, e-book € 12,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.