De sterren tussen zon en maanDe sterren tussen zon en maan van Lucia Jang (en co-auteur Susan McCelland) is het waargebeurde, eerste verhaal van een Noord-Koreaanse vrouw die strafkampen en mensenhandel overleefde.

Lucia Jang (Sunhwa) werd in de jaren zeventig in een doorsnee Noord-Koreaans gezin geboren. Elke avond stofte Sunwha het portret van Kim Il-sung af, waarna zij en haar zusje bogen voor het portret en ‘Dank u Vader’ zeiden.
In deze gesloten staat breekt een onzekere tijd aan als in 1994 de Grote Leider sterft en zijn zoon Kim Jung-il aan de macht komt. Een verschrikkelijke hongersnood kostte vervolgens meer dan een half miljoen mensen het leven.
Om te overleven begint ze met smokkelen, wat het begin is van een zwerftocht op zoek naar overleving die pas eindigt als ze met haar tweede baby voor de laatste maal vlucht…

 

 

 

De sterren tussen zon en maan is het indrukwekkende, meeslepende verhaal van een meisje dat opgroeit in angst bij een doorsnee gezin in Noord- Korea. Door schade en schande wordt ze wijs en groeit ze uit tot een intelligente en krachtige vrouw. Het gezin waarin ze opgroeide was erg arm. Ze trouwt met een man die niets om haar blijkt te geven. Haar zoon wordt verkocht en uit pure wanhoop en met gevaar voor haar eigen leven vertrekt ze naar China, op jacht naar voedsel voor haar familie. Lucia Jang leeft nu in Canada, maar voordat ze daar een veilige thuishaven vond heeft ze heel wat moeten verduren. Wat precies dat kun je lezen in haar mooi beschreven, maar zeer ontroerende roman De sterren tussen zon en maan. Daarin beschrijft ze haar hartverscheurende, waargebeurde verhaal over wilskracht, vernedering, pijn, honger, verdriet, overlevingsdrang en opofferingen. Een bijna ongelooflijk moeilijk en naar leven die droevig genoeg harde werkelijkheid was voor Lucia en voor zoveel meer gezinnen die leven in Noord Korea. “De sterren tussen zon en maan” zou zoveel mogelijk gelezen en doorgegeven moeten worden, al was het maar om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het leven –lijdensweg- dat Noord Koreanen leiden door de machthebbende, beangstigende leiding die niets om hun eigen volk lijkt te geven.

Hopelijk draagt dit boek bij tot meer begrip, hulp en respect voor vluchtelingen zoals Lucia Jang.

 

Titel: De sterren tussen zon en maan
Auteur: Lucia Jang en Susan McCelland
Vertaling: Mechteld Jansen
Uitgever: De Fontein
ISBN13: 9789026138430
Categorie: Romans > Waargebeurd
Uitvoering: paperback
Prijs: €16,99
Pagina’s: 304
Verschijningsdatum: 16 – 06 – 2015
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 16-08-2015

Meer informatie over het boek of direct reserveren? Klik hier

Ook verkrijgbaar als Ebook voor €14,99