Ik durf niets maar doe alles


Ik durf nietsRecensie Ik durf niets maar doe alles door Sandra Hutchison:
Waarom ik dacht dat als ik een jaar lang stand-upcomedy zou doen ik daarna zou kunnen leven zonder stress, onzekerheid, uitstelgedrag en angst, maar blijkbaar bestaat zoiets niet…

Martine Bakker liet zich door haar zus motiveren om dat te gaan doen wat ze als kind zo leuk vond: optreden. Ze besloot een cursus te gaan volgen en trad op bij diverse comedyclubs. Dat klinkt leuk in theorie, maar blijkt in de praktijk niet bepaald mee te vallen. Wanneer een kritisch publiek haar grappen niet weet te waarderen, wil ze de spreekwoordelijke handdoek het liefst direct in de ring gooien. Toch zet ze door en overwint ze haar angst.

In Ik durf niets maar doe alles neemt Martine Bakker de lezer mee vanaf het allereerste begin als stand-upcomedian. Ze schrijft openhartig en schroomt er niet voor om haar innerlijke strijd met je te delen. Het boek leest gemakkelijk weg, Martine heeft humor en een vlotte pen. Ze is duidelijk gek op woordgrapjes en opsommingen. De woordgrapjes zijn een leuke aanvulling, maar de opsommingen zijn behoorlijk langdradig en halen het verhaal ietwat naar beneden.

De titel Ik durf niets maar doe alles had ik persoonlijk anders ingeschat, maar het verhaal draait dus vooral om het overwinnen van haar podiumvrees. Dat ‘alles’ zou kunnen slaan op haar verleden als park ranger in de bossen van Californië en haar werk als stadsgids in Londen, maar dat komt maar mondjesmaat naar voren. Juist hier had ik graag meer over gelezen. Het boek wordt aangekondigd als zelfhulpboek, maar die link zou ik niet zo snel leggen. Natuurlijk werkt het inspirerend om te lezen hoe iemand haar angst weet te overwinnen door iets toch gewoon te doen. Dat gegeven kun je als lezer meenemen en betrekken op iedere situatie in je eigen leven waarin je iets wilt, maar niet zo goed durft.

Ik durf niets maar doe alles is vooral een vermakelijk boek over het leven van een beginnende stand-upcomedian. Martine Bakker geeft je als het ware een kijkje achter de schermen van een comedyclub. Het laat zien dat dit wereldje toch vooral een mannenwereld is en het, zeker als vrouw, niet meevalt hier je plek tussen te vinden. Het verhaal toont de competitieve strijd tussen de diverse stand-up comedians en het haantjesgedrag van sommige heren. Het doet je als lezer realiseren dat wat er op het podium gebeurt heel makkelijk lijkt, maar in wezen behoorlijk pittig is om te doen. Na het lezen van dit boek kijk en luister je in elk geval bewuster naar wat er op het podium gebeurt. Respect!

awbruna

★★★★
Ik durf niets bolTitel: Ik durf niets maar doe alles | Leesfragment | Auteur: Martine Bakker | Uitgeverij: Lev.A.W. Bruna | Categorie: Non-fictie boeken | Verkrijgbaar als: paperback, luisterboek en e-book | 288 pagina’s | ISBN13: 9789400512504 | Verkrijgbaar sinds: 18 januari 2022 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 04-02-2022 | Prijs: €20,99, luisterboek €13,99, e-book €12,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.