Kinderen van de staat


Recensie Kinderen van de staat door Antoinette van Steeg:
Kinderen van de staat kent de subtitel Jeugdzorg in ademnood, wat direct de lading dekt van dit compleet en informatief geschreven boek.

In mijn eerdere werk heb ik de decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeente van vrij dichtbij meegemaakt en herken ik een aantal situaties die beschreven zijn in het boek. De achteruitgang van de zorg, vooral door de afschaling van de financiële middelen, hebben voor deze situatie gezorgd. Daarnaast is de onvoldoende kennis van de gemeente voor de jeugdzorg een andere reden.

Hélène van Beek heeft met Kinderen van de staat wat mij betreft een belangrijk en verhelderend boek geschreven vanuit heel veel oogpunten. Zo laat ze niet alleen cliënten aan het woord, maar ook familie, hulpverleners, zorginstellingen en mensen vanuit de overheid en regering. Hierdoor wordt de jeugdzorg en zijn problematiek vanuit verschillende hoeken belicht en wordt er niet één kijkrichting belicht.

Schrijnend om te lezen dat jonge kinderen niet of te laat de juiste zorg krijgen. Ouders die aan hun lot worden overgelaten of zonder opgaaf van reden hun kinderen uit huis geplaatst zien worden, omdat er een melding is gedaan die niet verder geverifieerd is. Tieners die ervoor kiezen hun leven te beëindigen, omdat ze niet de juiste zorg krijgen of al tientallen keren herplaatst zijn.

Kinderen van de staat is een boek dat vooral de pijnlijke kant laat zien van de zorg voor kinderen en jongeren. In totaal beslaat dit boek zo’n drie jaar van research en misstanden. Natuurlijk gaat een deel van de jeugdzorg goed en worden kinderen wel goed geholpen. Vooral de kinderen en jongeren met forse problematiek worden in dit boek besproken. Die vallen vaak tussen wal en schip.

Van Beek heeft het boek in twee delen opgesplitst met de titels Kind van de rekening en Desastreuze marktwerking. Het verdienmodel voor de jeugdzorg lijkt voor de inhoudelijke zorg te gaan waarbij geld dus de leidende factor is. Dit zou natuurlijk omgedraaid moeten zijn.

Ik heb het boek met een dubbele bril gelezen. Enerzijds met mijn werkverleden in het achterhoofd en anderzijds als moeder. Hoe zou ik hiermee omgaan als ik in deze situatie met mijn kind(eren) zat? Hoe pijnlijk, frustrerend en verdrietig zou ik mij dan gevoeld moeten hebben, zeg. Wat mij betreft is Kinderen van de staat vooral een eyeopener voor iedereen die ook maar op wat voor manier bij de jeugdzorg betrokken is. Het is een boek dat laat zien hoe deze zorg nu is ingericht en waar echt nog verbetering nodig is, maar ook te behalen is.

Kinderen van de staat is een boek dat tot nadenken aanzet en hopelijk door medewerkers die ook maar op enige wijze met deze zorg te maken hebben, gelezen zou dienen te worden. Het zal hopelijk de ogen openen wat het met de kinderen en jongeren doet, maar ook dat we als land een keuze hebben om deze zorg anders in te richten.

Nadat ik het boek uit had, heb ik nog een tijdje nagedacht over de inhoud. Het is niet alleen een boek met kritiek op de jeugdzorg, maar ook een trigger om hier wat aan te doen. Kinderen en jongeren zijn onze toekomst en verdienen allemaal een kans, ongeacht hun zorgvraag.

Ik raad dit boek aan aan iedereen die geïnteresseerd is in de decentralisatie van de jeugdzorg en de gevolgen hiervan. Hopelijk opent het de ogen bij diegenen die invloed hebben om deze zorg beter in te richten en na te denken over de (pijnlijke) gevolgen die deze nu met zich meebrengt.
★★★★
Titel: Kinderen van de staat | Subtitel: Jeugdzorg in ademnood | Leesfragment | Auteur: Hélène van Beek | Uitgeverij Nobel Boeken | Categorie: non-fictie-mens en maatschappij | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 315 pagina’s | ISBN13: 9789083060200 | Verkrijgbaar sinds: 09-10-20 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 01-12-2020 | Prijs: € 20.00, e-book € 8.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.