Kwantumfysica begrijpelijk gemaakt


Kwantumfysica begrijpelijk gemaaktRecensie Kwantumfysica begrijpelijk gemaakt door Hannie van Grol:
Inzichten in de cosmogeometrie

Kwantumfysica begrijpelijk gemaakt is een boek uit De gulden Ratio Reeks. Hierin wordt gepoogd de ongrijpbare perfectie van de Gulden Snede te benaderen, zoals de uitleg van de opzet van deze serie weergeeft.

“De delen vormen een harmonisch, dynamisch en creatief evenwicht tussen bewustzijn en vorm. Materie en energie als drager van wat ten diepste bewustzijn is.”

Paul van Leeuwen heeft in een compact boekwerk in vogelvlucht een overzicht gegeven van hoe de natuurkunde zich ontwikkeld heeft tot en met de bijna ongrijpbare kwantumfysica. In 15 hoofdstukken legt hij zijn opvattingen uit. Hoofdstuk 1 t/m 7 zijn bedoeld om in de gegeven volgorde te lezen, omdat ze een opbouw vormen. De laatste 8 hoofdstukken kunnen in willekeurige volgorde gelezen worden, omdat het artikelen zijn van Paul van Leeuwen die verschenen zijn in de loop van 2018 en 2019.

Van een geocentrisch wereldbeeld via Copernicus, Kepler en Galilei voert hij de lezer mee naar de opvattingen van Newton. Maar dan stort het beeld van de klassieke fysica ineen: Max Planck, Einstein en Bohr zijn bekende namen uit die tijd. Vooral met die laatste naam werd het einde van de klassieke fysica ingeluid. De kwantumfysica deed zijn intrede. Het bleek een lastige omschakeling te zijn, toen in 1915 Einsteins ongelijk bewezen werd in Delft. Belangrijk is het volgens de auteur om kritisch te blijven en zelf na te denken. Volgens hem is het zeer goed mogelijk om twee onverenigbare theorieën samen te voegen door het bewustzijn erbij te betrekken.

De titel van het boek suggereert een begrijpelijk verhaal, maar voor de gemiddelde lezer die geen gedegen studie heeft gemaakt van de fysica, is dit geen gemakkelijke kost. Heel veel proeven, testen en formules passeren de revue. Wat het lezen aantrekkelijk maakt, zijn de vele foto’s en illustraties in zwart-wit. Zij maken de tekst begrijpelijker door proeven door middel van een afbeelding te verduidelijken. De appendices achter in het boek geven nog veel meer mogelijkheden om een verdieping van deze stof te bewerkstelligen.

Kwantumfysica begrijpelijk gemaakt geeft een goed overzicht van de ontwikkeling van de fysica tot en met de kwantumfysica, maar tot nu toe zijn er veel onzekerheden. Voor de auteur is er maar één oplossing mogelijk:
“Er is maar één bewustzijn. En daar zijn wij allemaal fragmenten van.”
De vraag is dan of al die fragmenten verschillende werkelijkheden kunnen waarnemen. Het antwoord zal bij ieder persoonlijk liggen.

Kwantumfysica begrijpelijk gemaakt geeft voor natuurkundigen een duidelijk overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling van de klassieke fysica tot en met de kwantumfysica aan toe. Enige kennis over de natuurkunde is zeker vereist.

Obelisk nieuw

★★★
Kwantumfysica begrijpelijk gemaaktTitel: Kwantumfysica begrijpelijk gemaakt | Auteur: Paul van Leeuwen | Uitgeverij: Obelisk  boeken | Categorie: educatief, wetenschap | Verkrijgbaar als paperback | 104 pagina’s | ISBN13: 9789493071872 | Verkrijgbaar sinds: september 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 20-02-2022 | Prijs: € 17,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.