Mijn vader was priester


Recensie Mijn Vader was priester door Hannie van Grol:
Katja Kreukels is geboren en opgegroeid in het overwegend katholieke zuiden. Pas later in haar leven vertelt haar vader haar dat hij vroeger priester is geweest. Langzaam begint het tot haar door te dringen wat dat wil zeggen. Als hij niet uitgetreden was, was zij er niet geweest. Bovendien is het moeilijk voor te stellen dat haar vader de mis heeft opgedragen, de communie heeft uitgereikt, in een klooster heeft gezeten en nog veel meer dingen heeft gedaan die inherent zijn aan het priester zijn. Omdat het heel moeilijk is dat te accepteren, gaat ze onderzoek doen naar het priesterverleden van haar vader. Bovendien sluit dat geweldig aan bij haar werkzaamheden, ze is journalist en cultuursocioloog en woont en werkt in Amsterdam.

In een goed gedocumenteerd verhaal beschrijft Katja Kreukels haar persoonlijke ontdekkingstocht naar het rijke roomse leven zo’n vijftig jaar terug. In Limburg was toen 95 % van de bevolking katholiek. Voor een gezin was het destijds een hele eer als een of meerdere kinderen kozen voor het priesterschap. Jo Kreukels, de vader van de schrijfster, koos ervoor de droom van zijn vader te verwezenlijken. Die was namelijk wel toegetreden tot de paters in het klooster, maar door een ongelukkige val kon hij zijn roeping niet volgen. Jo Kreukels voltooide wel zijn studie en in 1965 werd hij tot priester gewijd, al was er af en toe twijfel of dit de juiste keuze was.

Dan volgt zijn tijd als missionaris in IJsland, een koude en moeilijke tijd. Zijn twijfel groeit en enige jaren later besluit hij zijn ontslag in te dienen en via de officiële weg dispensatie te krijgen en terug te keren naar het burgerleven. In 1972 trouwt hij en komt er nageslacht, waaronder dus Katja. Pas op haar achttiende hoort ze van het leven dat haar vader voor zijn huwelijk heeft gehad. Dat is de aanzet geweest tot haar onderzoek.

Katja Kreukels heeft met veel gevoel en gedegen onderzoek deze periode beschreven uit het leven van haar vader. Ze vertelt met heel veel respect over de katholieke gewoontes die zo drastisch veranderd zijn de laatste vijftig jaar, de innerlijke roerselen van Jo Kreukels, de gewoontes en riten binnen de katholieke kerk. Ze interviewt niet alleen haar vader, maar ook de laatste paters uit het klooster. Ze gaat met haar vader terug naar IJsland, ze bestudeert documenten die bewaard zijn gebleven. In het boek zijn ook veel foto’s opgenomen die het verhaal op een mooie manier illustreren en nog begrijpelijker maken.

Mijn vader was priester geeft een tijdsbeeld weer dat nog niet lang geleden achter ons ligt. Het is haast onvoorstelbaar dat de tijdgeest in zo korte tijd dusdanig veranderd is. De beschrijvingen zijn heel duidelijk en ook het taalgebruik is treffend. De ontkerkelijking wordt onder de loep genomen en de strijd van de zoon die de droom van zijn vader wilde laten uitkomen en daar uiteindelijk niet in slaagde, wordt met heel veel gevoel en respect beschreven. Het is een boek dat aan te raden is aan iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen van de katholieke kerk en ook in de strijd die gevoerd werd door de gelovigen zelf.

★★★★
Titel: Mijn vader was priester | Auteur: Katja Kreukels | Uitgeverij Querido | Categorie: Romans, Non-fictie | Uitvoering: paperback of E-book | 284 pagina’s | ISBN13: 9789021416854 | Verkrijgbaar sinds: mei 2019 |Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 19-06-2019 | Prijs max: €21,99 | Bestellen