PaazAls Emma van de ene op de andere dag opgenomen wordt op de paaz, weet ze één ding zeker: hier is een fout gemaakt. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn?
Het is het begin van Emma’s zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek met al haar regels, pillen en diagnoses – een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf. Tijdens haar reis langs vreemde patiënten en nog vreemdere therapeuten, depressieve kerstballen en onverwachte vriendschappen, begint Emma te beseffen dat ze hier niet voor niets zit, en dat zij de enige is die kan bepalen of, maar vooral ook hóé ze ooit de paaz weer verlaat.

 

 

 

Meer,%20Myrthe%20van%20der_0

Myrthe van der Meer (1983) was redacteur en brak door met de autobiografische bestseller PAAZ, over de tijd die ze doorbracht op een psychiatrische afdeling.
PAAZ kreeg lovende recensies, werd genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs en wordt bewerkt tot een televisieserie. Kalf is haar tweede roman en getuigt van haar originele verteltalent en van haar geheel eigen, maar zeer aanstekelijke gevoel voor humor. (Bron: The house of books).

In de psychiatrische roman PAAZ (Psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis) beschrijft de auteur haar periode op een dergelijke afdeling.
Emma kan maar aan één ding denken en dat is de dood. Wanneer haar vakantie begint en ze de afleiding van haar werk moet missen, knapt er iets in haar met als gevolg een opname. Emma verwacht niet dat ze lang op de PAAZ zal blijven, ze is immers niet ziek. Al snel blijkt dat de therapeuten en verpleegkundigen daar toch heel anders over denken.

In het boek PAAZ gunt Myrthe van der Meer je een uitgebreide kijk in haar belevingswereld tijdens een heftige periode op een PAAZ afdeling. Het verhaal wordt heel realistisch neergezet en bied een goed beeld van de huidige psychiatrie: het beleid, de denkwijze van therapeuten, de houding van verpleegkundig personeel en wat dit voor impact heeft op een cliënt. Op een eerlijke manier worden alle min – en pluspunten van een dergelijke, heftige opname beschreven. Alles komt aanbod, van de eerste kennismaking met personeel en mede-cliënten, standaardregeltjes, medicijngebruik tot het inzicht krijgen in eigen ziekte.
Myrthe heeft gelukkig een uniek gevoel voor humor die dit boek -met toch een zeer pittig onderwerp-, voor iedereen gemakkelijk leesbaar maakt. Sarcasme gegoten in briljante teksten maken dat dit verhaal je tot aan de laatste bladzijde vast zal houden en zullen je met regelmaat een glimlach op je gezicht bezorgen.

PAAZ zou verplichte kost moeten zijn voor iedereen die werkt of wil gaan werken in de psychiatrie.

En eigenlijk is de roman PAAZ een Must Read voor iedereen. Het maakt je weer even bewust van het feit hoe kwetsbaar “je persoontje” in deze maatschappij eigenlijk is. Een opname in een psychiatrisch ziekenhuis? Het kan je zomaar overkomen!

 

Auteur: Myrthe van der Meer
Uitgever: The house of books
ISBN: 9789044347524
Categorie: Literatuur > Romans > Psychiatrische roman
Trefwoorden: opname, psychiatrie, depressie
Uitvoering: Paperback
Pagina’s: 368
Prijs: € 9,99
Verschijningsdatum: 03-10-2012
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 28-02-2015
Bestellen? Klik hier
Lees ook de recensie van UP

Volgende »

 1. Het is zoals Myrthe ook zegt een mustread en ook dat we zo kwetsbaar zijn. Ik ben bij dat het onder de aandacht wordt gebracht en blij met deze 2 boeken van haar! Dus die zou ik zeker willen lezen! En dan zou ik er mijn mening/recensie willen delen wat ik van deze boeken vind.

  Like

 2. Ik heb zoveel over PAAZ gehoord en vond de schrijfster erg indrukwekkend op TV bij “24 uur met”, dus nou wil ik dat boek eindelijk ook wel eens lezen, ben onwijs nieuwsgierig geworden!

  Like

 3. Wat een super leuke actie!

  Ik werk als vrijwilliger in de bibliotheek in het dorp en Paaz van Myrthe van der Meer komt erg vaak voorbij, zowel dat mensen het boek gereserveerd hebben of dat ze graag het boek willen aanvragen.

  Helaas heb ik zelf nog geen boek van Myrthe gelezen en zou graag kennis willen maken met haar schrijfstijl en haar verhaal!
  Ik ben helemaal enthousiast geworden door de klanten van de bibliotheek :)!

  Bedankt voor deze fantastische actie!

  Like

 4. Ik werk zelf in de psychiatrie en heb al verschillende facetten gezien van de psychiatrie. Mij lijkt dit boek heel leuk, omdat ik waarschijnlijk veel herkenning zal hebben..

  Like

 5. ik ben reuze benieuwd naar dit boek. Het kan iedereen overkomen en het is soms goed om daar even bij stil te staan, maak dus dolgraag kans

  Like

 6. Paaz heb ik gelezen en met mijn enthousiasme heb ik een studiegenootje ook helemaal enthousiast gekregen. Plus, het vervolg zou ik graag lezen natuurlijk! Daarom doe ik graag mee aan de winactie!

  Like

 7. Pingback: Blogtour UP! | In de boekenkast

 8. Ik ben erg benieuwd naar dit en de andere boeken van Myrthe van der meer (Kalf en Up). Allereerst spreken de covers mij erg aan, echte eye-catchers! Daarnaast vind ik het onderwerp in Paaz en Up erg interessant. Die interesse is nog meer gewekt na de uitzending 24 uur met … Waarin Myrthe te gast was.

  Like

 9. Ik heb Myrthe van der Meer in het programma “24 met…” gezien en was zeer onder de indruk van wat ze daar allemaal over haarzelf vertelde, over haar ups en downs in het leven.. ik zat aan de buis gekluisterd en daarom zou ik graag ook haar boeken PAAZ en UP willen lezen!

  Like

 10. Ik was zwaar onder de indruk van PAAZ en ben nu heel benieuwd naar UP. Als verpleegkundige, boekenwurm en als gewoon kwetsbaar mens was ik door het boek geraakt, ik had het uit de bieb geleend, maar zou beide boeken graag zelf in de kast hebben staan.

  Like

 11. Ik ben zo benieuwd naar dit boek. Ik hoor alleen maar goede verhalen over dit boek en ook over zijn opvolger. Dat er veel herkenning is.

  Like

 12. ik heb al veel goede recensies gelezen, dus ik wil graag bij de 1e beginnen, 35 jaar geleden heb ik in een inrichting gewerkt, ben benieuwd of ik nog iets ervan herken.

  Like

 13. Wow. Lijkt me een heftig boek (en UP ook). Bij mijn opleiding (pedagogische wetenschappen) gaat het nu over psychiatrie en ik vind het super interessant. Daarom ben ik ook benieuwd naar deze boeken! 🙂

  Like

 14. Ik zou heel graag beide boeken lezen omdat ze naar mijn idee bij elkaar horen. Paaz is het eerste deel dus daarmee wil ik uiteraard beginnen. Dit boek spreekt mij enorm aan omdat ik stage heb gelopen in de psychiatrie en daar met verschillende mensen en problemen in aanraking ben gekomen. Ik vond dit een enorm boeiende tijd waarin ik heel veel heb geleerd en waarin ik ook zelf tegen het e.e.a. ben aangelopen uit het verleden. Ik denk dat dit boek heel dicht bij mij zal staan qua ervaringen en daarom wil ik het heel graag lezen.

  Like

 15. de 2 boeken lijken me erg leuk en gevoelig om te lezen, ik heb jaren in de psychiatrie gewerkt en zelf ook patient… ik ben enthousiast en hoor veel positieve verhalen over deze boeken. Nu ga ik hard duimen om te winnen.

  Like

 16. Pingback: UP | In de boekenkast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.