Supersonic


SupersonicRecensie Supersonic door Sheila Vermeulen:
Achter de schermen bij de band Oasis

In 2014, circa twintig jaar na zijn eerste ontmoeting met de leden van Oasis, kreeg Simon Halfon de vraag, of hij een korte documentaire over deze band wilde produceren.

Tijdens een kop thee in de keuken van Simon Halfon, vertelde Noel Gallagher dat het in augustus 2016 twintig jaar geleden zou zijn dat ze hun historische concerten in Knebworth hadden gegeven. Dit mooie jubileum wilde de band vieren met een korte documentaire.

Simon Halfon realiseerde zich echter al snel dat het verhaal van de band groter was dan alleen een korte tv-docu. De opkomst van Oasis en hetgeen ze ten tijde van Knebworth belichaamden, droeg veel meer in zich dan dat. Hierdoor veranderde het aanvankelijke idee van een korte documentaire in de goed ontvangen film Supersonic.

Niet al het materiaal dat werd geschoten, paste in de film en circa vijf jaar later, bij het naderende vijfentwintigjarige jubileum van Knebworth, werd dat materiaal gebruikt voor dit verhaal. Alle transcripten werden opnieuw doorgenomen en zo ontstond, als aanvulling op de eerder gemaakte film, het boek Supersonic.

“Oasis was een fucking Ferrari: fantastisch om naar te kijken en fantastisch om in te rijden. Als je snel reed, dan raakte je de controle over het stuur wel eens kwijt.”-Liam Gallagher

“Ik zou het hele fucking avontuur zo weer overdoen. Ik zou er geen seconde over hoeven nadenken.”-Noel Gallagher

Dat Supersonic tot stand is gekomen uit transcripten van de film, is door Simon Halfon merkbaar in het boek verwerkt. Het leest alsof je meeluistert naar gesprekken die worden gevoerd met de bandleden en andere mensen die betrokken zijn geweest bij Oasis of de Gallagher broers. De twee broers komen het vaakst aan het woord, maar er is ook voldoende ruimte voor de overige gesprekspartners.

Noel en Liam Gallagher zijn waarschijnlijk de bekendste leden van Oasis en zij zullen wellicht ook een belletje laten rinkelen bij mensen die de band niet actief volg(d)en. Toch is het erg leuk om ook met de rest van de bandleden en de overige betrokkenen mee te kunnen lezen.

Supersonic schetst een, op het oog, eerlijk beeld over Oasis en laat niet alleen positieve feiten de revue passeren. Ook mensen die de (entourage van de) band hebben en/of moesten verlaten komen aan bod. Grappig genoeg hebben ze vaak allemaal een andere herinnering over hetgeen wordt besproken. Vooral bij de twee broers zit er nogal eens een verschil tussen hun versies van de gebeurtenissen. Regelmatig omdat ze het niet meer wisten doordat ze toen, naar eigen zeggen, stoned, dronken of allebei waren en soms omdat ze gewoon anders naar dingen kijken.

De leden van Oasis, en vooral de Gallagher broers, geloofden echt in zichzelf. Ze wisten dat ze afzonderlijk misschien niet de beste muzikanten of zangers waren, maar als band vonden ze zichzelf fantastisch en zo denken ze ook over hun liedjes. Ze oefenden hard, werkten hard, speelden hard, vochten hard, sloopten hard en feestten hard. Ze genoten ervan en vonden het niet belangrijk wat anderen daarvan dachten. Ze vonden het zelf geweldig. En misschien is dat, als je er niemand kwaad mee doet, wel het enige dat er echt toe doet.

Deze boeiende blik op een band waarvan bijna iedereen wel een nummer zal herkennen, krijgt 4 sterren van mij.

Xander uitgevers

★★★★
SupersonicTitel: Supersonic | Auteur: Simon Halfon | Xander Uitgevers | Categorie: biografie | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 328 pagina’s | ISBN13: 9789401616553 | Verkrijgbaar sinds: februari 2021 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 28-04-2022 | Prijs: €24,99 en e-book €9,99 | Bestellen

Supersonic header

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.