9789044347203Emma is jong, getalenteerd, bevlogen en ze heeft levenslang…
de levenslange diagnose manisch depressief. Als Emma vol goede moed naar het laatste gesprek met haar psychiater gaat, gebeuren er een aantal dingen die ze niet helemaal had voorzien; haar psychiater is verdwenen, de vervanger weet niets van een eindgesprek en voor het einde van de dag is ze opgenomen op de paaz. Alweer.
Terwijl Emma op zoek gaat naar een verklaring, raakt ze langzaam maar zeker verstrikt in de wonderlijke wereld van pillen, psychiaters en patiënten. Hoeveel last mag je als psychiatrisch patiënt je omgeving bezorgen? Waar loopt de grens tussen problemen bespreken en anderen ermee chanteren?

Up is het indrukwekkende vervolg op de succesvolle psychiatrische roman PAAZ. Beschreef Myrthe van der Meer in Paaz voornamelijk haar eerste opname in de psychiatrie, in Up gaat zij dieper in op alle ervaringen die ze na deze eerste opname in de psychiatrie opdeed. In het begin van de roman is de hoofdpersonage van het verhaal – Emma- er van overtuigt dat ze alleen maar even bij PAAZ op bezoek is voor een routinegesprekje. Het gesprek vindt echter onverwachts plaats met een plaatsvervangende psychiater. Nadat Emma hem in al haar eerlijkheid verteld dat ze thuis een zak pillen klaar heeft liggen besluit deze psychiater dat Emma direct weer opgenomen moet worden. Emma is verontwaardigt maar krijgt weinig tijd om dit te laten bezinken. Ze moet direct weer door de hele mallemolen heen van opname, kennismakingsgesprekken met medecliënten & personeel, therapie, dagprogramma’s, PAAZ regels medicatie, etc. Ze ontmoet opnieuw een aantal vertrouwde gezichten, maar ook een heleboel nieuwe. In eerste instantie gaat ze er vanuit dat deze opname niet lang kan duren, maar wanneer ze te horen krijgt dat ze naast de oude diagnose die ze tijdens haar eerste PAAZ opname kreeg nu ook nog eens de stempel manisch depressief krijgt komt alles voor Emma in een ander daglicht te staan.

In Up weet Myrthe van der Meer op een zeer heldere manier de dagelijkse beslommeringen op een PAAZ afdeling te beschrijven. De vaak lastige, moeizame relaties tussen cliënt en therapeuten worden overtuigend neergezet. De heftige verhalen achter de verschillende personages in het boek zijn soms hartverscheurend. Als lezer van dit boek maakt de auteur je bewuster van het feit dat psychiatrie toch niet een zo ver van je bed wereldje is als dat je misschien graag zou willen denken. In UP wordt je weer even met je neus op de feiten gedrukt: een psychiatrische cliënt is ook maar gewoon een mens!

UP heftig? Ja, maar gelukkig bewijst Myrthe – na PAAZ – wederom met dit boek over een groot talent te beschikken. Ze weet namelijk op een aangename manier pittige problematiek te mixen met rauwe humor en maakt daardoor van UP een achtbaan vol pieken en dalen, waarmee ze de lezer van begin tot het einde weet te raken.

Auteur: Myrthe van der Meer
Uitgever: The house of books
ISBN: 9789044347203
Categorie: Literatuur > Romans > Psychiatrische roman
Trefwoorden: opname, psychiatrie, depressie
Uitvoering: Paperback
Pagina’s: 352
Prijs: €19,99
Verschijningsdatum: februari 2015
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 10-03-2015
Bestellen? Klik hier

Lees ook de recensie van PAAZ

Deze recensie is onderdeel van de blogtour van UP tijdens de Boekenweek 2015.

 

Volgende »

 1. Ik zou beide boeken graag willen lezen, interessant om te weten hoe het in een inrichting aan toe gaat, en hoe iemand dat ervaart!

  Like

 2. Ik heb met genoegen PAAZ gelezen en later ook KALF. En ben daarom erg benieuwd naar UP. Myrthe vd Meer weet de zwaardere onderwerpen toch luchtig te brengen met een humor die mij wel aanstaat. Verder zorgt haar schrijfstijl ervoor dat haar boeken vlot weglezen. Zeker de moeite waard, zelfs al heb je zelf geen link met de PAAZ.

  Like

 3. Ben reuze benieuwd naar dit boek. Een kijkje in het hoofd en het leven van iemand die is opgenomen, intrigeerd mij enorm.

  Like

 4. Het lijkt me echt geweldig om dit pakket te mogen winnen. Ik heb het eerste deel Paaz al gelezen en ben heel benieuwd naar het vervolg. Lijkt me super om beide boeken in mijn kast te hebben staan. Omdat ik dan Paaz dubbel zou hebben, mocht ik winnen, geef ik deze weer kado aan een vriendin die op dit moment het 1e deel te leen heeft en kan ik haar vervolgens ook ”up” aanraden. veel mensen in mijn omgeving hebben te maken gehad met de gebeurtenissen die zich ook in Paaz en Up af spelen. lijkt me bijzonder om dit te mogen lezen.

  Like

 5. Pingback: Blogtour UP! | In de boekenkast

 6. de boeken van Mirte stan op mn wenslijst omdat ik enorm nieuwsgierig ben hoe ze zo n zwaar en moeilijk onderwerp heeft neergezet dat ze zoveel lovende recensies heeft ontvangen en er zoveel werknemers in de zorg en patienten roepen dat de boeken verplichte kost tijdens de studie zou moeten zijn.

  Like

 7. Bijna iedereen kent wel iemand in zijn/haar omgeving met een autistische stoornis en/of met depressies. De psychiatrie is dus echt geen ver-van-mijn-bed-wereld! Waarschijnlijk zijn bepaalde situaties in het boek zeer herkenbaar en confronterend. Heel graag zou ik dit boek willen lezen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.