Voorspellingen van de keukentafel


Voorspellingen van de KeukentafelBeursvoorspellingen in simpele taal uitgelegd

Een gewone huisvrouw uit Heeze met alleen een mulo-opleiding komt erachter dat ze heel goed in staat is beurskoersen te voorspellen, veel beter dan specialisten die zich verdiept hebben in economie, het lezen van statistieken en de financiële wereld. Herma Koornwinder noteerde, letterlijk vanuit huis aan de keukentafel, alle koersen. Omdat ze dit zo consciëntieus deed, ontdekte ze er een bepaald patroon in. Als enige voorspelde zij de beurskrach van 1987 en dat leverde haar veel aandacht op, zowel positief als negatief.

Frank Stadermann heeft haar levensverhaal en haar daarmee gepaard gaande passie opgetekend, nadat hij via via benaderd werd door Herma zelf. Aanvankelijk was hij er helemaal niet voor te vinden, hij had totaal geen verstand van die branche. Zelf was hij advocaat, gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht. Toch heeft hij die taak op zich genomen, omdat hij door de verschillende berichten over haar toch geïntrigeerd raakte.

Het resultaat was Voorspellingen van de keukentafel, een boeiend en zeer toegankelijk verhaal over deze bijzondere vrouw. Het is een waargebeurde geschiedenis die zich afspeelt tussen 1986 en 2000. In 1997 zet ze haar systeem te koop. Elsevier kopt dan: Goeroe te koop. Het lukt haar om te verkopen en dat levert een aanzienlijk bedrag op, wel in een gespreide betaling uitgekeerd. Dat er uiteindelijk weinig van het geld overbleef, wordt op inzichtelijke wijze uitgelegd door Frank Stadermann.

Voorspellingen van de keukentafel is voorzien van prachtige foto’s en duidelijke illustraties. Ook als je weinig inzicht hebt in de financiële wereld, is dit een inspirerend verhaal. Het doorzettingsvermogen van Herma Koornwinder is bewonderenswaardig. Ze legt een discipline bloot die weinig navolging kent. Heel minutieus noteert ze met een ongelofelijke precisie jarenlang de koersen. Welk patroon ze ontdekte, wat het handelsmerk werd van haar systeem, wordt door de auteur op een begrijpelijke wijze uitgelegd. Hij neemt niet klakkeloos aan wat hem verteld wordt, maar hij checkt in allerlei bronnen, of de informatie klopt. In enkele gevallen lukt hem dat niet, maar dan vermeldt hij er dat expliciet bij.

Voorspellingen van de keukentafel is een waargebeurde geschiedenis over een gewone huisvrouw die door ’gewoon’ hard te werken veel heeft bereikt in haar leven. Volgens de auteur had ze maar één nadeel: ze weet zichzelf heel slecht te verkopen. Toch heeft Stadermann een duidelijk verhaal neergezet, dat het bijzondere van Herma Koornwinder laat zien. Het is een mooi compleet verhaal geworden met veel verifieerbare bronnen.

Obelisk nieuw
★★★★
Voorspellingen van de KeukentafelTitel: Voorspellingen van de keukentafel | Auteur: Frank Stadermann | Uitgeverij: Obelisk Boeken | Categorie: geschiedenis, biografie | Verkrijgbaar als paperback | 174 pagina’s | ISBN13: 9789493071490 | Verkrijgbaar sinds: mei 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 03-04-2022 | Prijs: €22,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.