Amanda KnoxAmanda Knox werd in 2009 in Perugia in Italië veroordeeld voor moord. In 2011 werd dat vonnis vernietigd en werd haar onschuld vastgesteld. Ze woont nu in Seattle, de stad waar ze vandaan kwam, en studeert aan de schrijversvakschool. In Maart 2013 verwierp het Italiaanse Hof van Cassatie de vrijspraak en besloot dat het proces moet worden overgedaan.

Wachten tot je gehoord wordt Wachten tot je gehoord wordt

Een Memoir

In november 2007 was Amanda Knox 20, en ze was net een paar weken eerder naar Perugia in Italië verhuisd om daar Italiaans te gaan studeren toen haar vriendin en huisgenote, de jonge Engelse studente Meredith Kercher, op wrede wijze werd vermoord. Het moordonderzoek haalde wereldwijd de voorpagina’s en toen Amanda werd gearresteerd, zou ze het middelpunt worden van een mediahype.
Jong en naïef als ze was, verdrietig om de verschrikkelijke dood van haar vriendin en met niet meer dan basiskennis van het Italiaans, werd ze aan zware verhoren onderworpen en had ze de grootst mogelijke moeite om de politie te verstaan en te zorgen dat ze zelf werd begrepen. Tijdens de rechtszaak die volgde werd ze het mikpunt van internationale kritiek en speculatie, en haar zaak werd op de voet gevolgd door de rioolpers.

In 2009, na een zeer omstreden rechtszaak, werd ze ten onrechte veroordeeld voor de moord. In oktober 2011, nadat Amanda vier jaar in een Italiaanse gevangenis had doorgebracht en een langdurige beroepsprocedure had doorlopen, werd het vonnis vernietigd. Amanda vloog direct terug naar de Verenigde Staten.

Amanda heeft een talenknobbel en besluit dat ze een extra taal wil leren, omdat bijna iedereen lijkt te vallen voor Spaans of Frans wil zij het over een hele andere boeg gooien en kiest ze er voor om Italiaans te gaan leren. Ze neemt het dappere besluit om haar veilige thuishaven Seattle te verlaten en tijdelijk te verhuizen naar Italië om daar een serieuze opleiding Italiaans te volgen. Wanneer ze op zoek gaat naar een adres waar ze tijdens haar verblijf in Italië kan verblijven heeft ze geluk en vind ze al snel haar plek in een villa waar ze samen met twee Italiaanse vrouwen zal gaan wonen. Al snel komt er een vierde persoon bij in de villa; een Engelse studente waarmee Amanda al snel goede vrienden wordt. Na een paar korte flirts ontmoet Amanda de sympathieke Raffaele Sollecito, ze zijn al snel onafscheidelijk. Amanda verblijft veel bij Raffaele en plannen samen een weekendje weg. Amanda gaat terug naar de villa om snel haar koffer te pakken voor hun uitstapje en even te douchen, maar komt daar tot de verschrikkelijke ontdekking dat haar vriendin Amanda vermoord is. Voor ze zich ook maar enigszins kan realiseren wat er gebeurd worden zij en Raffaele als verdachten aangewezen. Uiteindelijk zal Amanda en haar vriend beide vier jaar vast zitten voordat hun onschuld bewezen wordt. Omdat ze tijdens deze zware periode niet in een depressie terecht wil komen bedenkt Amanda een strakke dagplanning voor zichzelf en vind ze de kracht om door te blijven gaan met haar leven. Zo gaat ze door met het leren van de Italiaanse taal en schrijft dagelijks haar belevingen en gedachten op in een dagboek.
In wachten tot je gehoord wordt beschrijft Amanda Knox uitgebreid de gebeurtenissen die er toe leiden dat ze in de gevangenis terecht komt, het bizarre verhoor, haar tijd in de gevangenis en de rechtszaken. Een mooi boek waarbij de meeste lezers het waarschijnlijk niet droog zullen houden. Amanda kwam terecht in een onvoorstelbare vier jaar durende nachtmerrie; onterecht gevangen in een vreemd land waarvan ze de taal nauwelijks sprak. Terwijl ze werd neergezet door de pers als een ware duivelin knokte haar familie en vrienden samen met haar voor haar vrijlating.
Wachten tot je gehoord wordt is een krachtige autobiografie die het verdiend om door iedereen gelezen te worden.

Auteur: Amanda Knox
Uitvoering: Paperback
ISBN 9789021807737
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Aantal pagina’s: 382
Prijs: €19,95
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 18-05-2013
Bestellen? Klik hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.