De dochter van de nazi


Recensie De dochter van de nazi door Antoinette van Steeg:
Het verhaal van een verboden liefde

Louise Fein debuteert met De dochter van de nazi en haar boek werd gelijk uitgebracht in vijf landen. Het verhaal is gebaseerd op haar vaders familiegeschiedenis en gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Hetty Heinrich groeit op in de jaren dertig in het Duitse Leipzig. Het boek start met het verhaal als Hetty zeven jaar is en door de Joodse Walter van de verdrinkingsdood gered wordt. Walter is de beste vriend van Karl, de broer van Hetty. Er lijkt nog weinig aan de hand. Hetty groeit op en gaat als tiener naar het gymnasium waar ze bevriend raakt met Erna Bäcker, een joods meisje. Het is dan 1933. De Jodenhaat heerst steeds sterker, maar Hetty wil de verschillen niet echt zien, al wordt er thuis steeds meer over gepraat. Haar vader is namelijk een SS-officier die promotie maakt en Karl wil bij de Luftwaffe. Ze wonen in een groot huis en hebben het goed voor elkaar. Om haar heen ziet ze hoe moeilijk de Joden het krijgen en het geweld dat er gebruikt wordt.

Doordat de verschillen steeds groter worden en Karl steeds fanatieker wordt, stopt zijn vriendschap met Walter. Dan ontmoet Hetty de knappe Walter en hoort ze zijn kant van het verhaal. De Joden hebben het moeilijk. De twee spreken in het geheim af en ze raken verliefd. Een liefde die verboden is.

Hetty begint door de verhalen van Walter steeds meer te twijfelen aan de verhalen die ze thuis hoort. Ze ontdekt dat haar vader ook zo zijn geheimen heeft. Kan ze de relatie met Walter voortzetten? Moet ze trouw blijven aan haar familie en de idealen die ze vanuit huis meekrijgt?

Lousie Fein heeft met De dochter van de nazi een overtuigend verhaal geschreven. Het leest als een trein en de personages zijn goed uitgewerkt. Achter in het boek is in een noot van de auteur te lezen hoe dit boek tot stand is gekomen. Ze heeft de familiegeschiedenis als basis voor dit verhaal genomen.

Doordat het verhaal duidelijk de gedachtegang van Hetty en Walter vertelt, leren we beiden goed kennen. Hierdoor snap je de keuzes die ze maken beter en voel je mee met de hoofdpersonages. Een goede keuze voor dit verhaal.

Voordat de auteur besloot te gaan schrijven was ze werkzaam in de financiële sector. Dat ze een boek kan schrijven, laat ze met De dochter van de nazi gelijk zien. Louise Fein is een auteur om in de gaten te houden!

De dochter van de nazi laat goed de geschiedenis zien en zet de lezer aan tot nadenken. Hoe moeilijk moet het geweest zijn voor Hetty om haar eigen keuzes te maken. Maar ook Walter moest een hoop meemaken in zijn jonge leven. Het eind van het boek is prachtig beschreven en zorgde ervoor dat ik het boek met een brok in mijn keel dichtsloeg. Het verhaal klopt van begin tot eind. Een absolute aanrader voor liefhebbers die graag boeken lezen over de Tweede Wereldoorlog.

Complimenten aan Louise Fein voor dit sterke debuut gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ik geef dan ook graag 4.5 sterren.

★★★★
Titel: De dochter van de nazi | Leesfragment | Auteur: Louise Fein | Xander Uitgevers  | Categorie: oorlogsroman | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 432 pagina’s | ISBN13: 9789401611916 | Verkrijgbaar sinds: 01-05-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 28-05-2020 | Prijs: € 20.99, e-book € 9.99 | Bestellen