De experimenten


Recensie De experimenten door Antoinette van Steeg:
Marion Pauw is niet meer weg te denken in de boekenwereld. Toen ik de cover van De experimenten zag, was ik direct getriggerd. Het paardenhoofd valt op, maar de rode kleur op de achtergrond des te meer. Waarom besluit men om elkaar 50 jaar niet te zien?

Het verhaal speelt zich in een korte tijd af, een weekend lang. Maar wat komt de lezer veel te weten in deze korte tijd.

In het begin lijkt het verhaal te leiden naar een bezoek van een stiefdochter aan haar oude zorgbehoeftige stiefmoeder. Maar zodra je begint te lezen krijgt de lezer steeds een beetje meer informatie over waarom ze elkaar zo lang niet gezien hebben. Ook de dochter van Charléne, Charlie in de volksmond, speelt een belangrijke rol in het verhaal. Ze blijkt haar stief-oma beter te kennen dan Charlie had kunnen denken.

Wat heeft Alma een hoop meegemaakt in haar leven. Ze was pas 19 jaar toen ze, samen met andere vrouwen in het concentratiekamp terechtkwam. Het was letterlijk overleven tijdens deze verschrikkelijke periode. De dames zijn allemaal onderdeel van een experiment dat de dokters op hen uitoefenen bij tijd en wijle. Het was letterlijk overleven. Dit alles heeft een bepaalde factor gehad in het verdere verloop van haar leven

Charlie heeft haar moeder verloren tijdens de zwangerschap van haar broertje. Alma neemt de rol als moeder zeer serieus, alleen verstikt dit Charlie, letterlijk en figuurlijk. Ze wordt volgepropt met eten en krijgt alles ruim in overvloed, zonder dat ze dit echt zelf zou willen. Af en toe hoort Charlie wel eens wat over het kamp, maar ze is dan nog te jong om dit te begrijpen. Als ze ouder wordt, en Alma haar leven weer bepaalt, besluit ze het huis uit te gaan. Ze ontmoet haar man in een kraakpand en pakt haar eigen leven, zonder haar vader en stiefmoeder op.

Nu ze het weekend voor Alma zorgt, hoort ze het echte verschrikkelijke verhaal dat het leven van Alma heeft bepaald. Zullen Alma en Charlie nader tot elkaar komen nu de waarheid uitgesproken is?
Tjonge wat is De experimenten een verhaal zeg! In eerste instantie was ik nog niet geheel overtuigd. Waarom na 50 jaar terugkeren om je stiefmoeder te verzorgen? Nadat het verhaal van Alma steeds verder verteld wordt, is het boek niet meer weg te leggen. Ik praat haar gedrag richting Charlie niet goed, maar begrijp het wel.

Marion Pauw weet de personages sterk neer te zetten, zonder het ergens verwijtend te laten voelen. Het is een verhaal met veel emoties bij vooral Alma en Charlie. Hun leven is getekend door de verschrikkelijke experimenten die Alma onderging.

Ik heb het boek in een dag uitgelezen. Wie graag boeken over de oorlog leest, raad ik De experimenten aan. Het vertelt het verhaal eens vanuit een ander oogpunt.

Ik geef 4,5 sterren voor deze indrukwekkend geschreven roman.

★★★★
Titel: De experimenten | Auteur: Marion Pauw | Uitgeverij: Lebowski | Categorie: literaire roman, Tweede Wereldoorlog | Uitvoering: paperback of E-book | 256 pagina’s | ISBN13: 9789048843619 | Verkrijgbaar sinds: 23-01-2019 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 05-02-2019 | Prijs: €21,99 | Bestellen