De gelukkigste man ter wereld


De gelukkigste man ter wereld 3D coverRecensie De gelukkigste man ter wereld door Sandra Hutchison:
Hoop, levenskracht en vergeving

Eddie Jaku (1920), geboren als Abraham Jakubowicz. Een Joodse jongen die opgroeit in zijn geliefde Duitsland. Maar wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, neemt de Jodenhaat ook in Duitsland zorgwekkende vormen aan. Vrienden worden vijanden, verraders. Tijdens de Kristallnacht in 1938 wordt Eddie door zijn landgenoten mishandeld en hij komt uiteindelijk in een concentratiekamp terecht. Vanaf dan staat overleven centraal. Eddie belandt in een jarenlange rollercoaster vol ellende, maakt de meest huiveringwekkende situaties mee. Toch weet hij zichzelf keer op keer te redden. Deels door geluk, vriendschap, maar vooral door zijn eigen wilskracht om te overleven. Eddie is inmiddels de 100 jaar gepasseerd, de hoogste tijd om zijn verhaal aan het papier toe te vertrouwen.

Ondanks de hoopvolle titel van dit boek is De gelukkigste man ter wereld toch vooral een hartverscheurend oorlogsdrama. Vanaf de eerste pagina word je als lezer meegesleurd in het vernederende en nog altijd ongelooflijke verhaal dat veel joden, maar ook veel niet-joden, hebben moeten doorstaan. Gelukkig vond Eddie Jaku de kracht om zijn verhaal te delen. Zijn persoonlijke relaas laat zien wat een veerkracht de mens in zich kan hebben.

“Leipzig, een stad van boeken, van muziek en van opera. Als jongen was ik er oprecht van overtuigd dat ik deel uitmaakte van de meest verlichte, culturele en verfijnde – in elk geval de meest ontwikkelde – gemeenschap van de hele wereld. Wat had ik het mis.” – Eddie Jaku

In het boek De gelukkigste man ter wereld benadert de auteur je persoonlijk als zijn nieuwe vriend. Het indrukwekkende verhaal leest daardoor gemakkelijk weg en zal je nog lang bijblijven. Je moet wel naar hem ‘luisteren’. Na het sluiten van het boek zal Eddie Jaku nog lange tijd bij je blijven, heb je hem in je hart gesloten en worden zijn herinneringen ook een heel klein beetje de jouwe. Hoe meer mensen zijn (of vergelijkbare verhalen) horen hoe beter, zodat we het nooit meer vergeten en dit nooit meer laten gebeuren. Aanrader voor een ieder die geïnteresseerd is in non-fictie verhalen en de Tweede Wereldoorlog.

awbruna

★★★★
De gelukkigste manTitel: De gelukkigste man ter wereld | Leesfragment | Auteur: Eddie Jaku | Uitgeverij: A.W. Bruna – Lev. | Categorie: Oorlogsromans, non-fictie | Verkrijgbaar als: paperback | 224 pagina’s | ISBN13: 9789400513860 | Verkrijgbaar sinds: 07-04-2021  | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 25-07-2021 | Prijs: €20.99, luisterboek €13.99 en e-book €4.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.