De ongewenste doden


De ongewenste dodenRechercheur Eddie Giral moet alles op het spel zetten om de moord op vier vluchtelingen te onderzoeken

Op veertien juni 1940 vallen de nazi’s Parijs binnen en komen vier onbekende mannen door vergassing in een goederenwagon op een spoorwegemplacement om het leven. Op de koop toe stapt een vijfde man zomaar van een balkon af.

Na enig onderzoek en wat tegenwerking van de bezetter zal rechercheur Eddie Giral toch alles op alles zetten om wat uiteindelijk een moord op vier vluchtelingen betreft, te onderzoeken, de waarheid aan het licht te brengen en gerechtigheid te laten zegevieren. Zijn taak is echter niet eenvoudig, want hij weet niet wie het goed met hem voorheeft en wie hij kan vertrouwen. Medestanders kunnen immers tegenstanders zijn of worden, meelopers zijn altijd gevaarlijk, om over de Duitse bezetter maar te zwijgen die hij diep haat. Geen moment laat hij onbenut om de nazi’s met heel wat sarcasme de pan uit te vegen, goed oplettend dat hij geen grijze lijnen overschrijdt die hem duur te staan kunnen komen. Door de bezetting wordt Eddie Giral terug naar Wereldoorlog I geflitst en naar de trauma’s die deze gruweloorlog bij hem achterlieten.

De auteur laat dit fictieve verhaal, gebaseerd op historische feiten, slechts over een tiental dagen lopen. In dit korte tijdsbestek leren we hoofdfiguur Eddie Giral ten voeten uit kennen en vernemen we via flashbacks naar 1925 waar en hoe hij getraumatiseerd werd, hoe zijn familieleven liep en wat zijn dierbaren voor hem betekenen.
De auteur heeft een heel vlotte, boeiende, beeldende en beschrijvende schrijfstijl. Er zit vaart in het boek. Ondanks de heftige feiten weet hij subtiel wat humor in te bouwen, de spanningsboog fijn te bespelen om uit te laten monden in een uitstekende plot.

De beelden die hij oproept van en over Parijs, kun je onmiddellijk voor ogen halen en beleef je mee alsof je er zelf middenin stond. Hij kent de kunst om het Parijs in oorlogstijd in al zijn facetten van donkerte, onderdrukkingen en rivaliteit, maar ook de frivole en fijne kant te beschrijven.

De karakters van alle personages, en Eddie Giral in het bijzonder, zijn diep genoeg uitgewerkt en hun emoties, belevenissen, liefde komen heel sterk tot uiting.

De ongewenste doden is een heel spannend, interessant, indrukwekkend, aangrijpend en krachtig boek dat niets aan de verbeelding overlaat en historisch terdege onderbouwd is. Wat mij betreft een aanrader voor wie graag historische fictie leest. Een belangrijke waarschuwing: als je eenmaal in dit boek verdiept bent, is het moeilijk aan de kant te leggen.

★★★★★
De ongewenste dodenTitel: De ongewenste doden | Serie: Eddie Giral- deel 1 | Auteur: Chris Lloyd | Uitgeverij Boekerij | Categorie: Oorlogsromans  | Thema’s: Tweede Wereldoorlog  | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 448 pagina’s | ISBN13: 9789022596562 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 26-9-2022 | Prijs: €21,99 | Bestellen

Boekerij logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.