De onzichtbare vrouw


De onzichtbare vrouwRecensie De onzichtbare vrouw door Hannie van Grol:
Een sterke vrouw in oorlogstijd

Erika Robuck is een Amerikaanse auteur die al veel werken op haar naam heeft staan. De onzichtbare vrouw is het eerste boek dat vertaald is van haar. Voor deze roman die gebaseerd is op waargebeurde feiten, maar door de schrijfster vrij bewerkt is, heeft ze gedegen onderzoek gedaan. Achter in het boek legt ze uit welke gebeurtenissen historisch zo hebben plaatsgevonden en wat ze zelf aangepast heeft om de leesbaarheid te bevorderen en om de delen die ontbraken, zelf aan te vullen.

Virginia Hall woont bij het uitbreken van WOII in Parijs. Ze wordt benaderd door de SOE (Special Operations Executive) om de nazi’s te bespioneren en saboteren. Als ze een inschattingsfout maakt waarbij doden vallen, besluit ze stug door te gaan en iedere situatie goed te bestuderen. Onder diverse schuilnamen opereert ze in het zuidoosten van Frankrijk. Als radiotelegrafiste houdt ze via een geheime zender contact met de leidinggevenden in Londen. Met codezinnen communiceert ze over aanstaande droppings met voorraden en wapens die onder haar leiding ontvangen worden.

Het verhaal speelt zich af van maart tot augustus 1944 in Frankrijk. Virginia kampt met een enorm schuldgevoel naar aanleiding van haar eerdere mislukte actie. Vermomd als een oude vrouw is ze bijzonder alert op verraders en infiltranten. Ze wordt gezocht door de nazi’s, omdat ze zeer bedreigend overkomt voor hen, maar door haar vermomming en slimme optreden lukt het haar uit hun handen te blijven. Maar dat geldt niet voor al haar medewerkers. Ze moet heel wat strijd leveren om als vrouw geaccepteerd te worden door de maquis, de leden van de Franse verzetsbeweging.

De onzichtbare vrouw is een roman, deels fictie deels waargebeurd, die de tijd van maart tot augustus 1944 beschrijft met veel flashbacks naar eerdere gebeurtenissen. Langzamerhand ontdekken we wat het verhaal is van Virginia en wat ze eerder heeft meegemaakt en wat geleid heeft tot de persoon die ze op dat moment is. Er komen veel personen en gebeurtenissen voor in het boek, wat ervoor zorgt dat de aandacht goed gefocust moet blijven. Regelmatig voelt het verhaal als een verslag, een opsomming, wat het leesplezier niet bevordert. Er zijn verschillende passages die erg spannend zijn, maar andere die veel details, namen en schuilnamen weergeven.

Het boek bestaat uit vier delen, voorafgegaan door een proloog uit het Parijs van 1926 en afgesloten met een hoofdstuk dat zich enkele jaren na de oorlog afspeelt. Ook geeft de auteur nog weer wat er van iedereen terecht is gekomen, wie de oorlog overleefd heeft en welke aanpassingen ze gedaan heeft. Omdat het verhaal soms vrij emotieloos overkomt, heb je niet het gevoel meegesleept te worden. Wel roepen de daden van deze sterke vrouw respect op, zoveel moed en doorzettingsvermogen als ze opbracht om haar missie tot een goed einde te brengen. Wat hebben we veel te danken aan deze personen die met gevaar eigen leven een stille strijd voerden tegen de meedogenloze bezetters in WOII.
Nieuw amsterdam

★★★
De onzichtbare vrouwTitel: De onzichtbare vrouw | Auteur: Erika Robuck | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | Categorie: historische romans, oorlogsromans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 320 pagina’s | ISBN13: 9789046828113 | Verkrijgbaar sinds: april 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 30-07-2021 | Prijs: €20.99, e-book €9.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.