De Poppendokter


Gastrecensie Jolanda Kalkman: De Poppendokter vertelt het verhaal van Hendrik Roest en Esther Levine, die als kinderen samen uren vader en moedertje speelden, samen met pop Trui, in de beschermde omgeving van de buurttuin in Amsterdam. Tot op een kwade dag in 1942 Esther verdwijnt. Pop Trui blijft bij Hendrik achter. Hij ontfermt zich over de pop, hun kind.
Twintig jaar later zien ze elkaar bij toeval terug. Wat al sinds hun kinderjaren tussen hen smeult, ontbrandt tijdens die ontmoeting. De vonkjes springen over.
Maar de liefde krijgt geen kans om te bloeien, ondanks Hendriks vurige brieven en Esthers brandende verlangen. Door toedoen van Trui, nog altijd in zijn bezit, zegt hij zijn beroep van goudsmid vaarwel en wordt hij poppendokter. Zijn verloren droom blijft hem een leven lang achtervolgen. Tot op de dag dat hij voorgoed zijn eenmanszaak zal sluiten, en er een
bejaarde dame het poppendokterswinkeltje binnen komt.

Het boek is prachtig geschreven. Je ziet Hendrik zo voor je, in zijn poppendokterswinkeltje, met al die poppen, kleding en ledenmaten om zich heen.
Ook de omschrijving van bijvoorbeeld de jurken van Esther zijn zo goed gedaan, dat je ze voor je ziet. En dan Trui, ik weet gewoon hoe ze eruitziet en als ik een “Trui” tegen zou komen zou ik haar herkennen. Het is net een film, zo kleurrijk is het geschreven.

Toen ik aan het begin bezig was, vond ik het al jammer dat het boek eigenlijk zo dun was. Toch is het gelukt om het hele leven van Hendrik en Esther tot een geheel te vertellen, door afwisselend over het heden en het verleden te schrijven.
Aan het einde had ik ook echt het gevoel afscheid te moeten nemen van een opa en oma. Wetend hoe het in hun leven is gelopen, de verschrikkingen die ze hebben doorstaan, het verdriet en het verraad, zonder iets te moeten missen van hun levensverhaal. Maar toch met de gebruikelijke open vragen zoals je ze zelf ook kan hebben na afscheid van iemand te hebben moeten nemen.

Ik waardeer het boek dan ook op 4 sterren. En ik hoop in de toekomst nog meer boeken van Diane te mogen lezen.

★★★★
Titel: De Poppendokter
Auteur: Diane Broeckhoven
Uitgeverij: Vrijdag
Categorie: romans
Pagina’s: 9789460012808
Uitvoering: paperback
ISBN13: 9789460012808
Verkrijgbaar vanaf: oktober 2014
Gastrecensenten: Jolanda Kalkman
Datums gastrecensies: 15-01-2018
Prijs: €10,-
Bestellen