Familie op de vlucht


Recensie Familie op de vlucht door Antoinette van Steeg:
1937: het Joodse kruideniersgezin Friedman, bestaande uit vader Kurt, moeder Ruth en de kinderen Laura, Inge en tweelingzoons Hans en Peter, leiden een gelukkig leven wanneer het noodlot toeslaat. De Kristallnacht maakt het leven van dit gezin tot een nachtmerrie. Hun winkel en huis worden in brand gestoken. Kurt wordt opgepakt en naar een kamp overgebracht.

Hun buren, de familie Meyer, zijn kinderloos en vangen Ruth en haar kinderen op, nadat ze alles kwijt zijn geraakt door de brand. Ruth kan niet anders dan met de kinderen vluchten. Ze besluit naar de broer van Kurt te gaan. Dit heeft ze ooit met Kurt besproken. Na een lange vlucht komen ze bij hem aan, maar ook hier zijn ze niet veilig. Weer moet Ruth met haar kinderen vluchten. Dit keer besluit ze naar haar moeder te vluchten, maar hoe komen ze daar? Na een zware tocht komen ze aan in het dorp waar Ruth is opgegroeid. Ook hier blijken ze niet veilig en ze vluchten naar hun dochter en zus in Oostenrijk.

Hier ontmoet Ruth bij toeval Peter die haar een baan aanbiedt. Het leven zonder Kurt is zwaar en ze hoopt dat hij haar brieven ontvangt. Zal hij nog leven?

Kurt is ondertussen vrijgelaten uit het kamp en hoopt Ruth en de kinderen weer te vinden. Helaas zijn ze niet meer thuis. Hij reist ze achteraan via zijn broer, Ruths moeder en Ruths zus. Zal hij ze überhaupt nog kunnen vinden?

Naast de vertellingen vanuit Kurt en Ruth lezen we ook dagboekfragmenten van Laura. Hoe ervaart een kind de oorlog?
De familie blijft het zwaar hebben, nergens is het veilig. Uiteindelijk besluit Ruth om de kinderen op transport te zetten naar Engeland. Daar zijn ze veilig. Maar zal de familie ooit nog herenigd kunnen worden?

Ik had nog niet eerder een boek gelezen van Diney Costeloe, maar las er wel goede recensies over. De schrijfstijl is prettig en de hoofdstukken zijn niet al te lang. De afwisseling van de vertellingen van Kurt, Ruth en Laura zijn prettig en houden het verhaal levendig.
Het is een verschrikkelijke geschiedenis die niemand zich echt kan voorstellen. Diney Costeloe geeft met dit boek deze geschiedenis een gezicht dat nooit verloren mag gaan.

Helemaal overtuigd was ik niet van het verhaal. Er zitten te veel toevalligheden in en het is zo’n verhaal dat het eind al verklapt. Ik had gehoopt op een verhaal waar nog meer emotie in zou zitten. Er zijn boeken die deze verschrikkelijke geschiedenis pakkender en realistischer beschrijven.
De makkelijk leesbare zinnen en de vaart in het verhaal maken de inhoud weer goed. Het is geen moeilijk boek om te lezen en er zit zeker een element in dat je door wil laten lezen. Ergens bleef ik wel nieuwsgierig naar het verloop van het verhaal.
Familie op de vlucht is geen slecht geschreven boek, maar heeft mij niet helemaal weten te overtuigen. Ik geef het boek 3.5 sterren.

★★★
Titel: Familie op de vlucht | Leesfragment | Auteur: Diney Costeloe | Uitgeverij De Fontein | Categorie: historische romans, oorlog | Uitvoering: paperback of E-book | 368 pagina’s | ISBN13:9789026148071 | Verkrijgbaar sinds: 05-03-2019| Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 02-05-2019 | Prijs max.: €19,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.