Heelmeester


Gastrecensie Jolanda Kalkman: Soms lees je een boek waarvan je van tevoren een totaal andere verwachting hebt. En dat had ik met dit boek. Al na het lezen van de eerste paar hoofdstukken dacht ik, waar gaat dit naar toe. Ik moest opnieuw de samenvatting lezen om mezelf te overtuigen dat dit inderdaad het boek was wat ik dacht te gaan lezen.

Heelmeester van Marcel Vaarmeijer is een hilarische en ontroerende roman over een tragikomisch doktersgezin, met littekens uit de oorlog, en met geheimen. Voor alle fans van Graeme Simsion, Fredrik Backman en Hendrik Groen.
Heelmeester begint in Zürich, in 1971, als Himmel Grünewald acht jaar oud is en met een scheikundig proefje zijn ouderlijk huis opblaast. Na zijn studie treedt Himmel in dienst bij zijn vader Karl, in de Grünewald-privékliniek. Himmel en zijn vader Karl zijn mensendokters die geloven dat er meer kan dan wat de farmaceutische industrie hun verkoopt. Zij willen helpen en genezen. Lange tijd gaat het goed, maar dan dreigt een verraderlijk geheim uit het verleden de kliniek, en de familie, fataal te worden. (samenvatting van bol)”

Vanaf het begin kom je in een verhaal terecht dat aan de ene kant waargebeurd zou kunnen zijn, maar aan de andere kant zo ongeloofwaardig is dat je denk hoe kan het. Gelukkig is het erg prettig geschreven zodat het wel makkelijk doorleest, want anders is er misschien niet doorheen te komen. Ook de vraag wat er nu precies is gebeurd in het verleden motiveerde mij om door te gaan.

Toch had ik steeds mijn vraagtekens bij het verhaal. Het is prachtig om te ervaren hoe de schrijver allerlei ernstige ziektes via Himmel en zijn vader weet te genezen. Dit is toch de reden waarom iemand dokter wordt, om zoveel mensen te helpen en beter te maken. En deze passie weet hij goed over te brengen op de lezer.
En ook het financiële kant wordt in het boek op een bijzondere manier belicht.Daarnaast weet de schrijver veel woordgrapjes neer te schrijven. Waardoor je soms echt even moet lachen.En blijf je als lezer tot aan het einde benieuwd naar wat er nu in het verleden werkelijk heeft afgespeeld. Hierdoor zit er ook nog de nodige spanning in het verhaal.

Het is vooral de ongeloofwaardigheid van het verhaal wat mij doet twijfelen aan wat ik nu uiteindelijk van het verhaal vind. Ook het feit dat Himmel zijn vader op volwassen leeftijd nog altijd papa noemt vond ik bij z’n intelligente man niet passen. Ik geef het boek 3 sterren. Want het is goed geschreven en zit vol gewaagde uitspraken en ideeën maar ik heb moeite met de ongeloofwaardigheid van het verhaal.
Ik denk dat het woord dat het beste bij dit boek past “verrassend” is, dus laat je verrassen door hem te gaan lezen.

Tot slot wil ik vermelden dat er ook nog een bijzondere verwijzing in het boek staat, namelijk die naar Freddy Mercury van Queen. Wat zijn rol is en het waarom, dat moet je zelf in het boek gaan ontdekken! En wie weet denk je wanneer je zijn muziek hoort nog eens terug aan dit boek.

Titel: Heelmeester
Auteur: Marcel Vaarmeijer
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Categorie: Literaire romans
Pagina’s: 332
Uitvoering: paperback
ISBN13: 9789024576210
Verkrijgbaar vanaf: juni 2017
Datum recensie: 09-01-2018
Gastrecensent: Jolanda Kalkman
Prijs: €19,99
Bestellen