Het Alice netwerk


Gastrecensie Jolanda Kalkman:

“De mooiste dag van mijn leven, eigenlijk,
vanwege de eenvoudigste optelsom in de hele wereld:
Rose plus ik is geluk.”
Blz 80

In Het Alice-netwerk lees je afwisselend een hoofdstuk uit het heden, 1947, over de gebeurtenissen uit het leven van Charlie, geschreven vanuit de ik-persoon, en dan weer een hoofdstuk uit het verleden, 1915, van Eve. En langzaam zie je de levens van beide vrouwen samenkomen. Je ziet Charlie groeien tot een krachtige zelfstandige vrouw en je begrijpt waarom de juist krachtige Eve een dronken norse vrouw is geworden.

 

Maar juist door deze afwisseling, leef je met beide vrouwen mee, en ben je steeds nieuwsgierig hoe het verhaal van de ander verder zou gaan.

“Ik keer terug naar je boudoir,
Ik kom s’nachts zonder misbaar door ’t duister naar je toe gevlogen….
Dan kus ik jou, met een mond koud als manestralen,
Ik zal je als een slang onthalen die rond een groeve kruipen zou…”
Blz. 379.

De prachtige citaten van Baudelaire zijn zeer passend bij het verhaal. Maar laat je niet afschrikken door de poëtische tekst zoals ik hierboven heb neergeschreven. Het taalgebruik van Kate Quinn is juist heel prettig en hedendaags. Zodat je zonder al te veel moeite zo door de ruim 460 bladzijden heen leest.
De reden dat ik juist deze heb geciteerd is, dat deze uit het lievelingsgedicht van Eve komt, “Le revenant”, het spook. En Rene Bordelon is Eve haar spook, maar ook de reden dat Charlie bij Eve terecht is gekomen tijdens haar zoektocht naar haar nicht Rose. Hij is ongewild het sleutelfiguur, en door de zoektocht naar hem, kom je stapje voor stapje steeds meer achter de gruwelijkheden die Eve en Rose tijdens de eerste en tweede wereldoorlog hebben meegemaakt.

Het boek is verdeeld in 4 delen. Maar het waarom is me eerlijk gezegd niet helemaal duidelijk. Meestal bereid ik mij voor op een omschakeling in het verhaal wanneer het boek in verschillende delen is verdeeld, maar dat is hier niet duidelijk het geval.
Verder eindigt het met een epiloog, welke in verhouding vrij kort is.
Daarna volgen de aantekeningen van de auteur. En hier was ik erg blij mee. Ik vind het altijd prettig om te weten welke dingen uit de roman fictie of non-fictie zijn. Zeker bij oorlogsboeken is het interessant om te weten welke gebeurtenissen er echt hebben plaats gevonden. Een groot pluspunt, en zeker aan te raden om door te lezen, net als de stemmen uit het verleden met stukjes van de brieven en procesverslagen, welke na het dankwoord zijn toegevoegd. Want zoals de schrijfster zelf zegt:

“Brieven, procesverslagen, herinneringen….
Ze geven de doden een stem en wekken de geschiedenis tot leven.”
Blz. 452.

Dit boek is ook erg geschikt als leesclubboek, want helemaal aan het eind zijn er een aantal zeer interessante vragen in opgenomen. Maar ook wanneer je dit boek zonder leesclub leest, raad ik je aan om over de vragen na te denken.

Met alle toegevoegde informatie is het een zeer compleet boek geworden. Tel daar de prettige schrijfstijl van Kate Quinn bij op (Zoals Charlie zou doen in haar rekensommen) en je hebt een heel mooi boek in handen. Ik waardeer hem op 4 sterren.

★★★★
Titel: Het Alice netwerk
Leesfragment
Auteur: Kate Quinn
Uitgeverij: HarperCollins
Categorie: Oorlogsromans
Uitvoering: paperback, E-book
Pagina’s: 480
ISBN13: 9789402700831
Verkrijgbaar sinds: april 2018
Recensent: Jolanda Kalkman
Datum recensie: 30-05-2018
Prijs vanaf: €6,99
Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.