Het geheime kistje van Elle


Recensie Het geheime kistje van Elle door Hannie van Grol:
Historische roman met een vleug feelgood

Als Janna in 2013 helpt het huis van haar oma na haar overlijden op te ruimen, vindt ze een kistje waarin een davidster, een metalen ring en een document in een vreemde taal zitten. De taal blijkt Russisch te zijn en het document is een identiteitsbewijs. De nieuwsgierigheid van Janna is gewekt. Omdat oma volgens haar geboortebewijs uit Parijs komt, gaat Janna haar zoektocht daar beginnen om daar te ontdekken dat de roots van oma in Rusland liggen. Later vertrekt ze samen met een journalist die op de hoogte is van de Russische taal, naar Wit-Rusland om nog wat meer van de achtergrond van haar oma te weten te komen. Haar man Rolf heeft haar net verlaten en haar zoontje gaat met de ouders van zijn vader op vakantie. Er is niets dat Janna tegenhoudt.

Het spoor is moeilijk te vinden, maar uiteindelijk lukt het Janna en Nick om ergens een houvast te krijgen. Een spannende zoektocht naar de waarheid is gestart. Beetje voor beetje achterhalen ze meer over het leven van oma en ze ontdekken dingen die nooit bekend zijn geworden. In een tweede verhaallijn die zich in 1941 afspeelt in Glusk in Wit-Rusland, wordt het verhaal van Ella verteld, het joodse meisje van wie haar familie vermoord werd door de Duitsers. Ze sluit zich daarna aan bij de partizanen en belandt uiteindelijk in Parijs, nadat ze het nodige leed te verwerken heeft gekregen.

De twee verhaallijnen worden duidelijk boven de hoofdstukken weergegeven en aan het eind van het boek komt alles mooi bij elkaar. In het begin van het boek krijg je na de proloog het idee te maken te hebben met een feelgoodverhaal. Al gauw speelt WO II ook een rol en wel vanuit een hoek die minder vaak belicht is: Wit-Rusland. Dat geeft het boek een extra dimensie. Eerder schreef Aline van Wijnen drie feelgoodromans, maar hier voegt ze er iets extra’s aan toe. Het geeft het boek diepgang en een spannend verhaal voltrekt zich voor je ogen.

Het boek leest heerlijk weg en door de opgebouwde spanning verveelt het geen moment. Het geheime kistje van Elle is een boek over liefde, vriendschap, vertrouwen en moed in oorlogstijd. Tijdens het verloop zie je de karakters evolueren, het meest duidelijk wordt dit als we hoofdpersoon Janna volgen. Ze gaat steeds meer voor zichzelf opkomen, van een volgzame echtgenoot en zorgzame moeder naar een zelfbewuste vrouw die weet wat ze wil. Maar ook het verhaal dat het meisje Ella volgt naar volwassen vrouw is intrigerend. Het leed dat ze meemaakt, is onmenselijk en daardoor raakt haar geschiedenis je diep.

Aline van Wijnen heeft een intrigerende roman geschreven, een meeslepend verhaal dat een mooi beeld geeft van Wit-Rusland met veel gebruiken van daar, de geboortegrond van de auteur. Het geheime kistje van Elle is een roman die goed in elkaar zit, een origineel onderwerp heeft, dat ook nog voor een groot deel gebaseerd is op een ware geschiedenis. Het is een aanrader voor liefhebbers van een stukje historie ingebed in een spannend en ontroerend feelgood-verhaal.

★★★★
Titel: Het geheime kistje van Elle | Auteur: Aline van Wijnen | Uitgeverij Boekerij | Categorie: Oorlogsromans, WO II | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 364 pagina’s | ISBN13: 9789022591857 | Verkrijgbaar sinds: 19-02-2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 29-03-2021 | Prijs: € 18,99, e-book € 9,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.