Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann


Recensie Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann door Hannie van Grol:
Een intrigerende familieroman

Carmen Romero Dorr komt uit Spanje. Haar grootouders verhuisden tijdens WO II vanuit Duitsland naar Spanje. De verhalen die ze als kind van hen hoorde, inspireerden haar tot het schrijven van dit debuut.

Het verhaal start in 2016 in Berlijn als Alicia het appartement gaat bekijken dat haar oma haar heeft nagelaten. Ze zit vol vragen waarom precies zij de erfgename is en of er nog een boodschap voor haar is achtergebleven. Ze is van Spanje naar Berlijn overgekomen om het appartement dat haar oma in het geheim heeft gekocht, te bekijken. Toen haar grootmoeder Paulina nog leefde, had ze een heel goede band met haar. Al op jonge leeftijd is haar moeder overleden en haar oma ving haar op in moeilijke tijden. Ze bekeken dan samen vaak een fotoalbum en dan vertelde oma over de familie.

Ook de lezer krijgt veel over Paulina en haar ouders en andere familieleden te weten. Het verhaal springt regelmatig naar een andere tijd. Wel weet je als lezer dan in welke tijd en waar de gebeurtenissen zich afspelen, omdat die informatie boven het desbetreffende gedeelte staat aangegeven. We krijgen een inkijkje in het leven van Paulina als klein meisje in 1938, als ze gedwongen afscheid moet nemen van haar beste vriendinnetje Ana, omdat ze joods is. We lezen ook hoe haar vader als legerarts sterft in aan het Russische front, hoe haar broertjes gaan strijden voor de Hitlerjugend. Ook hen ziet ze nooit meer terug. Het is hard werken voor haar moeder om het hoofd boven water te houden in die tijd. Na de oorlog gaan moeder en dochter naar familie in Spanje waar ze beiden opgevangen worden. Daar maken ze allebei heel veel geluk, maar ook heel veel ellende mee. Het leven is voor hen niet gemakkelijk geweest.

Zo wordt er van het begin van het boek in 2016 telkens een sprong gemaakt naar allerlei andere tijdstippen vanaf 1938. Iedere keer wordt een klein stukje verteld uit die periode en vaak springen we na een cliffhanger over naar een ander jaartal, kriskras heen en weer in de tijd tussen 1938 en 2016 en veel jaren daartussen. En omdat de sprongen soms wel heel abrupt zijn, is het dan moeilijk om meteen om te schakelen en de juiste familieverhoudingen te blijven zien. Alle personen die deel uitmaakten van de familie vanaf de ouders van Paulina tot en met de kleindochter Alicia passeren de revue.

Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann is te typeren als een historische familieroman, maar ook de termen literair, intrigerend, psychologisch en emotioneel zijn zeker van toepassing. Af en toe heb je ook het gevoel verwikkeld te zijn in een verhaal met thrillerachtige momenten. Het boek is van begin tot eind een zoektocht naar de waarheid. Uiteindelijk vindt Alicia die en daarmee schept ze ook duidelijkheid in haar eigen leven.

Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann is een intrigerend boek dat interessant genoeg is om te blijven boeien, het was een plezier om het te lezen. Je leest over de emoties en schuldgevoelens die bij veel familieleden een grote rol spelen, over verlies en eenzaamheid, over intriges en geheimen. Carmen Romero Dorr heeft een prettige schrijfstijl en weet je van begin tot eind mee te nemen in haar verhaal. Hopelijk is dit boek niet ‘het laatste geschenk’ van haar aan de lezers, maar volgen er nog vele.

★★★★
Titel: Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann | Leesfragment | Auteur: Carmen Romero Dorr | Uitgeverij: Ambo|Anthos | Categorie: Oorlogsromans | Uitvoering: paperback of e-book | 328 pagina’s | ISBN13: 9789026346446 | Verkrijgbaar sinds: februari 2019 |Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 05-03-2019 | Prijs: €21,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.