Het meisje zonder naam


Recensie Het meisje zonder naam door Jolanda Kalkman:
Voor Uitgeverij De Fontein mocht ik het e-book Het meisje zonder naam van Disney Costeloe lezen, waarvoor heel hartelijk bedankt.

Het meisje zonder naam is een prachtige roman, welke zich voornamelijk afspeelt onder de rook van de bombardementen op Londen.

In juli 1939 komt Lisa Becker als vluchteling alleen aan op het station in Londen. Ze is dan 13 jaar. Ze is door haar moeder op de trein vanuit Hanau gezet, omdat het daar niet meer veilig voor haar was.
In Londen wordt ze opgevangen door de familie Federman. Zij worden haar tante Naomi en oom Dan en ze mag bij hun gaan wonen in Kemble Street 65.
Maar Lisa spreekt geen woord Engels en de familie Federman geen Duits. Hierdoor gaat communiceren heel moeilijk. Daarnaast miste ze haar eigen moeder heel erg. En had ze geen idee waar haar vader was gebleven. Ook maakte ze zich grote zorgen om haar broertje die blind was.

Omdat de oorlog ook in Londen steeds dichterbij kwam, had Dan Federman hun oude groentekelder ingericht als schuilkelder. Maar zodra Lisa erheen moest, reageerde zij doodsbang. En koste het ook heel veel moeite om Lisa in de kelder te krijgen.

Net als de andere kinderen ging ook Lisa naar school. Maar ook daar had Lisa het niet gemakkelijk. Op de eerste plaats omdat ze nog altijd weinig Engels sprak. Maar ook, omdat de jongens in de klas haar helemaal niet wilde hebben!

“We willen hier geen Duitsers” -blz. 32

Gelukkig kon ze vriendschap sluiten met Hilda. Zij sprak vloeiend Duits en hielp Lisa met het leren van de Engelse taal. Maar de pesterijen stopte niet. Ze gingen zelfs zo ver dat Lise buiten het schoolterrein belaagd werd door de jongens. Maar plotseling was daar Harry Black. Hij heette eigenlijk Heinrich Schwarz en was met dezelfde trein als Lisa in Londen aangekomen.
Dat deze Harry in Lisa’s leven zo’n grote rol zou gaan spelen wist zij toen nog niet. En ook niet welke ellende er nog allemaal over haar heen zou komen….

De proloog hakt er gelijk in. Al bij de eerste regel heeft het boek je volledige aandacht. Je vraagt je gelijk af hoe het verder zal gaan met de familie Becker.

Het boek speelt zich af in de periode rond het jaar 1939 tot en met 1945.
Het is in chronologische volgorde geschreven. Maar af en toe verspringt het verhaal een paar maanden terug in de tijd.
Met een e-book maakt dit het lezen altijd een beetje moeilijk, omdat je soms even niet precies weet waar je je bevind. Een extra reden om het papieren boek aan te schaffen!

De keuze van de titel van het boek is in het begin nog niet duidelijk. Maar op een bepaald moment zal je begrijpen waarom het boek deze titel heeft. (Dit ga ik natuurlijk niet verklappen i.v.m. spoilers!) Ik vind hem in elk geval goed passen.

“En toen waren ze er, een zwerm sprinkhanen, vliegend in formatie, zo veel dat de hemel ervan verduisterde.” -Blz. 116

Disney Costeloe heeft een prettige schrijfstijl. Ze maakt mooie zinnen en gebruikt normale woorden, waardoor het boek lekker wegleest. Het boek telt maar liefst 459 bladzijden, maar dat merk je helemaal niet tijdens het lezen.
Opvallend vond ik dat er veel personages in het boek voorkomen. Deze worden allemaal met voor en achternaam genoemd. Vaak hebben ze maar een zeer kleine, maar wel belangrijke rol in het verhaal. Toch kregen ze dat kleine gerichte beetje aandacht van de schrijfster waardoor ze heel echt aanvoelden. Ik vond dit een mooie aanvulling, want zonder deze aanvullingen was het verhaal niet compleet geweest.

Klein minpuntje: graag had ik wel iets meer over Martin, het blinde broertje van Lisa willen lezen. Juist omdat hij blind was, vond ik dit een interessant gegeven, maar over hem werd in verhouding weinig geschreven. Maar verder heb ik genoten van het boek en vond ik het jammer dat ik hem uit had. Daarom waardeer ik het boek op 4 en halve ster.

★★★★
Titel: Het meisje zonder naam | Leesfragment | Auteur: Diney Costeloe | Uitgeverij De Fontein | Categorie: Romans | Uitvoering: paperback/e-book | 496 pagina’s| ISBN13: 9789026146299 | Verkrijgbaar sinds: 28-8-2018 |Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 7-10-2018 | Prijs: €19,99 | Bestellen