Het zwarte koninkrijk


Het zwarte koninkrijkRecensie Het zwarte koninkrijk door Pierre Peeters:
Het Zwarte koninkrijk verhaalt een beklijvende geschiedenis uit Warschau eind 1944. 

Ryfka, ex-prostituee en ex-minnares van voormalig bokser en koning van de onderwereld Jakub Shapiro, geeft hem onderdak wanneer zowel zijn vrouw als zijn zonen hem verlaten hebben. Jakub is nog maar een schim van de eens zo trotse en gespierde bokser.

Zoals steeds in barre tijden was niemand te vertrouwen en moest je opkomen en zorgen voor jezelf. Verraders lagen op de loer en deinsden er niet voor terug geweld te gebruiken, naast identiteiten en adressen door te spelen aan de Duitse bezetter van hen die verzet tegen de vijand pleegden of van Joodse afkomst waren.
Overleven en daarbij onder de radar blijven was de boodschap en het doel.

Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van Ryfka, maar ook vanuit het oogpunt van Dawid, zoon van Jakub. Dawid is furieus op zijn vader, omdat hij naliet zijn zonen en echtgenote van jodentransport te redden. Met de hulp van zijn moeder en broer kon Dawid uit de transporttrein ontvluchten en keerde hij terug naar Warschau, waar hij vervolgens op wraak jegens zijn vader zint en zich bezighoudt met voedsel het getto binnen te smokkelen.

Szczepan Twardoch heeft mij volledig ingepakt met zijn boek. Ik was redelijk geschokt toen ik over de ontberingen die de mensen ondergingen, over het verraad van mensen tegenover hun medemensen en over het overlevingsinstinct van zowel joodse als niet-joodse mensen las.

De auteur heeft mijns inziens haarfijn een beklijvend en pakkend beeld van de toenmalige tijdsperiode beschreven en heel specifiek over het getto in Warschau: gruwelijk, aangrijpend, grenzend aan het ongelooflijke…

Het zwarte koninkrijk is het eerste boek dat ik van deze Poolse auteur las en is een losstaand vervolg op zijn eerder verschenen boek De Koning, handelend over het vooroorlogse decadente leven en de bokscarrière van Jakub Shapiro.

De auteur heeft een aparte maar vlotte, boeiende en beschrijvende schrijfstijl. Enig minpuntje: hij verliest zich soms in ellenlange zinnen, maar gelukkig beperkt dit het leesplezier niet.
Het verhaal verveelde mij geen moment en boeide van begin tot einde.

De verhaallijnen van Ryfka en Dawid lopen mooi naast elkaar om, zoals verwacht, elkaars beleving uiteindelijk te doorkruisen.

Achteraan in het boek is een interessante verklarende woordenlijst opgenomen die begrippen, woorden, afkortingen en personen bevat. Spijtig dat ik tijdens het lezen nergens een * of cijfernotatie heb aangetroffen die naar deze lijst verwijst.

Dit tragische verhaal, kan ik aan iedereen kan aanraden. Het zwarte koninkrijk waardeer ik voor de aparte schrijfstijl en het historische karakter graag met 4,5 sterren.

Nieuw amsterdam

★★★★
Het zwarte koninkrijkTitel: Het zwarte koninkrijk | Auteur: Szczepan Twardoch | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | Categorie: Literaire romans, Oorlogsromans  | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 288 pagina’s | ISBN13: 9789046827963 | Verkrijgbaar sinds: 09-07-2021 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 25-8-2021 | Prijs: € 22,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.