Hitler


Recensie Hitler door Antoinette van Steeg:
Iedereen weet vast wel wie Hitler was, maar wie kent zijn achtergrond? Hoe is het zover gekomen met deze man? Willem Melching geeft met Hitler een andere kijk op deze man.

De subtitel van het boek luidt ‘Opkomst en ondergang van een Duits politicus’. Hitler kent net als ieder ander een jeugd en een opvoeding binnen een gezin. Was deze zo anders dat die hem gevormd heeft tot psychopaat? Er is best veel bekend over zijn jeugd en tienerjaren, maar veel mensen kennen dit leven niet van Hitler, begrijpelijk gezien zijn verschrikkelijke daden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hitler heeft een moeilijke jeugd gekend en was op school geen sterke leerling. Door zijn charisma en zijn voorkomen lukte het hem om aan de macht te komen. Van het begin af aan was duidelijk dat Duitsland nooit de oorlog zou kunnen winnen. Toch heeft de oorlog in veel landen gewoed, jarenlang, en kent ongelooflijk veel onschuldige slachtoffers.

In negen hoofdstukken neemt Willem Melching de lezer mee in chronologische volgorde door het leven van Hitler. We starten in 1889 en eindigen medio 1945. Het boek eindigt met een literatuurlijst, lijst van afkortingen en een chronologie van de gebeurtenissen. Dit maakt het boek compleet en overzichtelijk.

Hitler is een man die geen makkelijk leven heeft gekend in zijn jonge jaren. Zijn ouders overleden vrij jong en school was echt niet zijn ding. Naast dat zijn vader vreemdging en veel kinderen verwekte bij zijn minnaressen, kreeg zijn moeder ook veel kinderen. De meeste overleden vrij jong. Het leven lachte Hitler niet echt toe.

Toen hij eenmaal in de politiek raakte, werd zijn positie daar al snel van belangrijke aard. Op deze wijze kon het gebeuren dat hij aan de macht kwam en zijn verschrikkelijke gedachtegoed tot waarheid kon brengen. Echt sterk was het leger niet van Duitsland en veel soldaten zijn omgekomen. Toch heeft hij jaren kunnen doorgaan doordat hij veel steun kreeg van zowel het volk als zijn collega’s.

Langzaamaan brokkelt zijn sterke kant af en moet hij zijn verlies erkennen. Uiteindelijk trouwt hij met Eva Braun en een dag later stappen ze beiden uit het leven. Hitler, een man die een van de centrale personen van de twintigste eeuw zal worden.

De Tweede Wereldoorlog is een geschiedenis die iedereen kent en Hitler is hier onlosmakelijk mee verbonden. Dat hij verschrikkelijke daden op zijn naam heeft staan, weet iedereen, maar hij is meer dan alleen dit. Dat was de reden dat ik geïnteresseerd was in Hitler.

Willem Melching heeft op een zo begrijpelijk mogelijke wijze het boek geschreven, waarbij de chronologie in het verhaal en achterin het boek voor mij een belangrijke ondersteuning waren. Het is met momenten best wel taaie stof om te lezen en dat waren momenten dat ik even moest doorbijten. Het is ook veel wat Hitler voor elkaar heeft gekregen, toen hij eenmaal aan de macht was. Zijn jonge jaren zijn een belangrijk gegeven voor dit boek. Het draait om Hitler in zijn geheel en niet alleen tijdens de oorlog.

Ik moet zeggen dat ik het boek zeer informatief vond. Het is zoveel meer dan alleen maar zijn daden en gedachtegoed. Willem Melching heeft wat mij betreft een compleet boek uitgebracht over Hitler. Wie geïnteresseerd is in Hitler, zou dit boek echt eens gelezen moeten hebben.
Ik geef het boek 3.5 sterren. Het is geen stof die heel makkelijk leest en ik moest echt geconcentreerd lezen en soms herlezen, maar het heeft mij wel veel informatie gegeven.

★★★
Titel: Hitler | Auteur: Willem Melching | Uitgeverij Prometheus | Categorie: Geschiedenis | Uitvoering: paperback of E-book | 312 pagina’s | ISBN13: 9789044641004 | Verkrijgbaar sinds: maart 2019 |Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 03-05-2019 | Prijs max.: €19,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.