IJzergeluk


IJzergelukRecensie IJzergeluk door Pierre Peeters:
De zevenjarige Oskar en zijn boezemvriend Odiel zijn in de duinen op zoek naar konijnen ‘dunekeuntjes’ wanneer Oskar als bij toeval in de duinen een verstopte soldaat ontdekt. Dit was voor de knaap een heel aangrijpend en verrassend moment, waarop hij het op een lopen zette met in zijn kielzog Odiel die helemaal niets had gezien. Het vervolg laat zich raden, België is in oorlog en van dan af is het ieder voor zich en verkeert de bevolking in de overlevingsmodus.
Dirk Marteel debuteert met een heel aangrijpende novelle, gebaseerd op waargebeurde feiten, over het oorlogsgebeuren tijdens Operatie Dynamo tussen half mei en half juni 1940 in De Panne.

Zelf had ik nog nooit over deze operatie gehoord en enig opzoekwerk leerde mij dat de geallieerde troepen, in totaal zo’n 400 000 soldaten, door het Duitse leger werden teruggedreven naar zee en daar geblokkeerd en omsingeld lagen. In opdracht van premier Winston Churchill werden ze in no time over zee geëvacueerd.

Ik was aangenaam verrast over de manier waarop de auteur het alledaagse leven tijdens de eerste maanden van WOII beschreef in de toenmalige gemeente De Panne. Een periode waar iedereen iedereen kende, ieders besognes gekend waren, elke misstap gehekeld werd…

Heel mooi portretteerde hij Oskar en zijn familie die in de overlevingsmodus gingen en er alles aan deden om de oorlog te kunnen overleven.

Heel sereen zette hij de toenmalige tijdsgeest neer en ik was af en toe met stomheid geslagen hoe armoedig de mensen toen leefden en met niets heel gelukkig konden zijn…ze wisten niet beter. In die tijd was er ook nog heel wat solidariteit onder de mensen en deed men iets voor elkaar. Daar kunnen wij nu nog een lesje van leren!

De impact van een oorlog die voor de mensen heel ingrijpend was, laat staan voor een zevenjarige jongen die nog een heel leven voor zich had, komt in deze novelle goed tot uiting.

De titel IJzergeluk verwijst naar een blok metaal dat tijdens een ‘strooptocht’ werd buitgemaakt en het verdere leven ‘geluk’ bracht.

Dirk Marteel, geboren en getogen aan zee, stamt uit een vissersfamilie en was steeds geboeid door de zee. Hij heeft een fijne, beschrijvende schrijfstijl. Het boek leest heel vlot weg en boeide mij van begin tot einde.

De cover daarentegen trok mij minder aan, omdat ik niet begreep wat er werd voorgesteld. Bij nader inzien blijkt het een vierkant blok ijzer te zijn dat op zand ligt en kan ik de omslag voor zijn eenvoud toch waarderen.

Voor het historische kader waarin dit boek werd neergezet, voor de mooie beschrijvingen en voor de ode aan alle kinderen ter wereld en hun families die vandaag met oorlogsgeweld geconfronteerd worden, waardeer ik dit debuut graag met vier sterren.
Beefcake

★★★★
Ijzergeluk bolTitel: IJzergeluk | Auteur: Dirk Marteel | Uitgeverij: Beefcake Publishing | Categorie: Oorlogsromans | Verkrijgbaar als: paperback en e-book |  126 pagina’s | ISBN13: 9789493111837 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2021 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 09-01-2022  | Prijs: €21,50 en e-book € 4,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.