Rosa’s oorlog


Recensie Rosa’s oorlog door Pierre Peeters:
Hoe een Surinaams meisje weet te overleven in een bezet Rotterdam!

De Surinaamse Rosa kwam met haar ouders naar het koude Nederland en werkt en woont in het Belvédère aan de Rotterdamse Katendrecht. Nadat haar ouders door de Duitse bezetter werden opgepakt, heeft zij de zorg over haar broertje Lucky, een jongen met het syndroom van Down. Het Belvédère is een verdoken jazzclub gelegen in de ‘hoerenbuurt’ en verboden gebied voor de Duitse soldaten.

In augustus 1942 vinden verzetslui een jonge onbekende man in de rivier. Ze halen hem uit het water en laten hem onderduiken in het Belvédère. Rosa krijgt de zorg over de drenkeling, die zich niets kan herinneren over zijn afkomst, zijn werk, zijn ouders en zelfs zijn naam niet meer weet. Vanaf dan noemt iedereen hem Carl. Lucky en Carl worden goede maatjes en Rosa krijgt vlinders in de buik. De gevoelens zijn wederzijds en voor het eerst is Rosa oprecht gelukkig en ziet ze een toekomst voor zichzelf, Lucky en haar geliefde Carl. Beetje bij beetje begint Carl zich zaken uit zijn verleden te herinneren!

Maar wie of wat is Carl? Zal hij Rosa en Lucky gelukkig kunnen maken? Zal Carl zijn geheugen terugvinden? Zal…
Dit is het eerste boek dat ik van Tanya Commandeur las en het was een aangename verrassing.

Het verhaal op zich is fictief, maar is gebaseerd op enkele ware gebeurtenissen die door de auteur zodanig neergezet worden dat ze erg realistisch overkomen. Naast een deels goed opgebouwde historische roman heeft het verhaal ook een groot gehalte spanning en romantiek.

De auteur heeft een mooie beschrijvende, verhalende en beeldende schrijfstijl. Zij heeft de sfeer en de tijdsgeest perfect neergezet en weet de lezer blijvend te boeien. De feiten worden afwisselend weergegeven vanuit het standpunt van Rosa en Carl.

Rosa’s oorlog is een roman met diversiteit, immers een donkere Surinaamse die woont, werkt en leeft in blank Nederland en verliefd wordt op een witte man! Schokkend voor die tijd als je het mij vraagt, maar een gedurfde invalshoek in dit mooie boek. Naast de historische kant van de roman worden we geconfronteerd met het nare feit dat Rosa door de goegemeenschap als minderwaardig wordt aanzien, nooit als Nederlandse aanvaard zal worden en een toekomst in Nederland wel kan vergeten. De culturele verschillen zijn immers veel te groot.

In het boek is er ook plaats voor een, zij het kleine verwijzing, naar het foute koloniale verleden van Nederland, waarbij de lokale bevolking werd uitgebuit, vernederd en slachtoffer was van onmenselijke straffen en leed. Door het boek heen zal Rosa steeds een onderdanige rol spelen, volgens mij een restant van het bezette Suriname door de Nederlandse kolonisator.

Leuk vind ik dat de auteur in het nawoord meer duiding geeft bij de totstandkoming van dit boek en er tevens een interessante en uitgebreide literatuurlijst aan toevoegt.

Achteraan in het boek werd een verklarende Surinaamse woordenlijst opgenomen, die erg behulpzaam was.
Het boek heeft een heel aantrekkelijke cover waarop een dansend paar en een historische foto van het ‘café restaurant Belvédère. 

Deze interessante, goed opgebouwde en meeslepende roman met een onvoorspelbaar einde waardeer ik heel graag met 5 sterren.

★★★★★
Titel: Rosa’s oorlog | Auteur: Tanya Commandeur | Leesfragment | Uitgeverij: Ambo|Anthos | Categorie: historische romans | Verkrijgbaar als: paperback en e-book  | 375 pagina’s | ISBN13: 9789026353758 | Verkrijgbaar sinds: 13-11-2020 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 27-12-2020 | Prijs: €21.99 en e-book €11.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.