Transport XX. Bestemming Auschwitz


Recensie Transport XX. Bestemming Auschwitz door Jolanda Kalkman:

19 april 1943
“Vanuit Karzerne Dossin in Mechelen vertrekt een trein met bestemming Auschwitz. Aan boord bevinden zich 1.631 Joodse mannen, vrouwen en kinderen…” – Mark de Geest

Youra Livchitz is geboren in Kiev. Bijna 15 jaar geleden is hij met zijn moeder en broer naar België gekomen om daar een nieuw en veilig bestaan op te bouwen. Hij studeerde geneeskunde en werkte als arts in een privéhospitaal, nadat in het najaar van 1941 de bezetters de deuren van de universiteiten lieten sluiten. Al gauw mochten Joden geen medische beroepen meer uitvoeren. Zijn broer Alexander had op de een of andere manier valse identiteitspapieren weten te regelen, waardoor Youra toch door kon gaan met zijn roeping. Dan vindt er tijdens een nacht een inval plaats in de woningen tegenover zijn huis. Youri ziet hoe zijn overburen meegenomen worden door de SS-Manschappen. Op dat moment realiseert hij zich dat hij iets moet doen. Hij weet dan nog niet dat wat hij gaat doen, een historische gebeurtenis zal gaan worden.

“Godverdomme!”
Terwijl Youra naar adem hapte, sloeg hij nogmaals tegen de muur.
“He man, kalk!”
Alexander probeerde zijn jongere broer te kalmeren. Hij sloeg zijn armen om hem heen, maar Youra rukte zich los.
“Dit kan toch niet! Dit kan toch echt niet!”
“Nee, maar het gebeurt wel.”
“Dan moet het stoppen. Dan moet het echt stoppen!” –Mark de Geest

Transport XX. Bestemming Auschwitz is een zeer indringend boek dat vertel over wanhoop, ellende, en gruwelijkheden die plaatsvonden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Mechelen. Maar het gaat ook over hoop en liefde. Het is deze grenzeloze liefde die ervoor zorgt dat je tegen het einde van het boek met een brok in je keel het boek dichtslaat.

Mark De Geest is erin geslaagd om van een zeer belangrijke Belgische geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog een meeslepende roman te schrijven die op waargebeurde feiten is gebaseerd. Zijn schrijfstijl is direct, rauw en laat niks aan de verbeelding over. Bepaalde fragmenten zijn zo levensecht beschreven, dat je ze vol afschuw zit te lezen. Wanneer een hoofdstuk afgelopen is, volgt er vaak een witte pagina. Deze heb je soms echt even nodig om dat wat je zojuist hebt gelezen te laten bezinken, voor je verder kunt lezen.

De gebeurtenissen in het boek volgen elkaar in hoog tempo op. Maar door het toevoegen van de hoop en de liefde, die immers nooit in een mensenleven mogen ontbreken, is het geheel toch niet te somber geworden. Ook al heb je als lezer wel een vermoeden naar de afloop, toch wil je door blijven lezen en hoop je (tegen beter weten in misschien) op een goede afloop.

Dit laatste is in deze geschiedenis natuurlijk onmogelijk. Zeker wanneer je in het nawoord het volgende leest: “van augustus 1942 tot augustus 1944 werden in totaal 25.628 mensen gedeporteerd. Twee derde van hen werd bij aankomst onmiddellijk vergast. Slechts 1395 van de gedeporteerden overleefden de oorlog.”
★★★★
Titel: Transport XX. Bstemming Auschwitz | Auteur: Mark De Geest | Uitgeverij Horizon | Categorie: oorlogsroman, historische roman | Verkrijgbaar als: paperback, e-book en luisterboek | 272 pagina’s | ISBN13: 9789492958365 | Verkrijgbaar sinds: maart 2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 26-06-2020 | Prijs: € 21.99 , e-book € 9.99, luisterboek € 12.99 | Bestellen