Winter in Madrid


Recensie Winter in Madrid door Pierre Peeters:
Dit verhaal speelt kort na de Spaanse Burgeroorlog, in hoofdstad Madrid. De stad ligt volledig in puin, er heerst chaos, armoede, tekort aan medicijnen en voedingsmiddelen… en dan is daar WOII. Dictator Franco verklaart zijn land neutraal, maar heimelijk dingt hij naar de gunst van Hitler.

De Engelsen besluiten om oorlogsveteraan en docent Spaanse letterkunde Harry Brett als spion in te zetten. Bedoeling is dat hij het vertrouwen van zijn oude vriend Sandy Forsyth wint, want men vermoedt dat deze meer weet over de geheime Spaanse plannen. Contacten worden gelegd.

Barbara Clare, de nieuwe vriendin van Sandy, zoekt ondertussen naar haar oude minnaar en Harry’s beste vriend Bernie Piper. Deze zou het leven hebben gelaten tijdens de burgeroorlog…maar is alles wat het lijkt of niet? Kan Harry de waarheid achterhalen en kan hij doordringen tot Sandy?

Harry Brett, Sandy Forsyth en Bernie Piper zaten in een vroeger leven op kostschool in Engeland. Alle drie hadden en hebben ze een verschillende politieke mening, gingen hun eigen weg en verloren elkaar uit het oog…

Dit is het eerste boek dat ik van C.J. Samson las en tot op heden kende of las ik niets over de Spaanse Burgeroorlog of het aandeel van Spanje tijdens WOII.

Omdat het wat traag op gang kwam, geraakte ik moeilijk in het boek, maar toen er in het verhaal eenmaal meer vaart zat, liet het mij niet meer los. Het ging zelfs zover dat ik mij in de nevenzaken ging verdiepen: feitjes opzoeken rond deze tijdsperiode in Spanje, over Franco, over de burgeroorlog…

De schrijfstijl van de auteur is vlot, beschrijvend, meeslepend, sfeervol, ontroerend en beklijvend. De hoofdpersonages zijn tegenover elkaar voldoende diep uitgewerkt maar ook tot de inhoud van het verhaal. In de verhaallijnen is er voldoende spanning die gestaag wordt opgebouwd naar een uitstekende plot.

C.J. Samson weet erg goed de tijdsgeest van Madrid neer te schrijven en de oorlogssfeer: het ellendige leven dat de Spaanse bevolking ondergaat; een leven vol honger; ontbering; afgunst; wantrouwen; corruptie; verdeeldheid; haat; verraad; politieke spelletjes; vriendendiensten; klassenverschillen; de dictatuur…tot leven te wekken. Het is een realistisch boek!

Dat de auteur een historicus is en veel weet over de Spaanse Burgeroorlog en het Spanje rond WOII komt goed tot uiting. Ik kon een heleboel interessante weetjes oppikken en plaatsen waar ik voordien wel iets over had gelezen of gehoord, maar die nu op de  juiste plek vielen.

Het boek vervat drie genres in één: een meeslepende historische schets met een hoog spionagegehalte, met uiteraard plaats voor heel wat romantiek.

Winter in Madrid is een aanrader voor iedereen die van historische boeken houdt met een twist naar spionage en tragiek. Voor het interessante en voortreffelijke verhaal, voor de duidelijke en meeslepende beschrijving van een stad in verval, voor het thema an sich, voor de mooie zinsbouw…waardeer ik dit boek graag met 3.5 sterren.
★★★
Titel: Winter in Madrid | Auteur: C.J. Samson | Vertaler: Ineke van Bronswijk | Uitgeverij De Fontein | Categorie: oorlogsromans | Verkrijgbaar als: paperback, e-book, dwarsligger en luisterboek | 512 pagina’s | ISBN13: 9789026152733 | Verkrijgbaar sinds: 15-09-2020 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 15-11-2020 | Prijs: €15.00, luisterboek €14.99, e-book €9.99 en dwarsligger €8.80 |  Bestellen