De Odyssee van Mohamed


Recensie De Odyssee van Mohamed door Pierre Peeters:
De langverwachte opvolger van Een jihad van liefde.

Mohamed El Bachiri verloor bij de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016 zijn echtgenote Loubna. Zij was het enige Islam-slachtoffer.

Sindsdien is zijn leven drastisch veranderd. Als ongeschoolde metrobestuurder probeert hij met woorden de strijd aan te gaan tegen hen die verantwoordelijk waren voor de laffe daad. Hij sprak met koning Mohammed VI van Marokko, hij ontving een brief van de Paus en hield in New York een toespraak voor de Verenigde Naties…

In zijn nieuwe boek neemt de auteur ons mee naar Molenbeek, waar hij zijn jeugd doorbracht en geeft hij weer hoe hij na de aanslagen alleen verder moest met drie jonge kinderen.

Uit het boek blijkt een grote teleurstelling. Teleurstelling in de Belgische staat die de slachtoffers en hun naaste familie in de steek liet. De auteur toont dit aan met het feit dat hij en zijn kinderen kort na de gebeurtenissen een psycholoog konden raadplegen, maar dat het hier meer ging over een verplicht nummertje dan effectieve bijstand; de empathie op school van de kinderen waar zelfs de directie geen mededogen heeft en de kinderen direct als wild bestempelen…

De auteur beschrijft zijn jeugd in Molenbeek, waar hij gelukkig opgroeide maar ook al gestigmatiseerd werd om zijn uiterlijk. Hij en zijn vrienden moesten geregeld een identeitscontrole ondergaan, terwijl ‘normaal’ uitziende Belgen ongemoeid werden gelaten. Zij werden geviseerd enkel en alleen maar om hun uiterlijk!

Maar naast een aanklacht is het boek ook een boek van hoop. De auteur is zeer kritisch op de Islam maar ook op andere religies. Hij ziet in dat godsdienst een basis van onbegrip, van haat maar ook van liefde en verbondenheid kan zijn.

“Zijn boodschap is simpel: geef blijk van bescheidenheid in je geloof en zoek de grootsheid in je menselijkheid.” (Blz. 105).
Het is een klein boek maar met een grootse boodschap: iedereen is gelijk en evenwaardig. Hij weet dit alles in eenvoudige en begrijpelijke taal uiteen te zetten.

Voor de eenvoud, voor de boodschap van liefde en begrip, waardeer ik dit boek graag met vijf (5) sterren.

★★★★★
Titel: De Odyssee van Mohamed | Auteur: Mohamed El Bachiri – opgetekend door David Van Reybrouck | Uitgeverij De Bezige Bij | Categorie: Poëzie | Verkrijgbaar als: paperback | 118 pagina’s  | ISBN13: 9789403180007 | Verkrijgbaar sinds: november 2019 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 14-12-2019 | Prijs: €9,99 – E-book €7,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.