Familieberichten


Recensie Familieberichten door Antoinette van Steeg:
G
edichten als kiemcellen

Familieberichten is een kleine gedichtenbundel die deels geschreven is vanuit een hoofdpersonage uit het boek Zo stroom ik van je over. Dit boek verscheen in 2018. In dit boek vertelt Eva van Lunteren, de hoofdpersoon, over hoe het is om geadopteerd te zijn. Ze ontmoet haar biologische moeder, die vertelt dat Eva niet in haar leven past.

Zo stroom ik van je over heb ik niet gelezen, maar als dit boek net zo diepgaand is als haar gedichten zijn, dan is het vermoedelijk een ingrijpend boek.

De subtitel van Familieberichten is Gedichten als kiemcellen. Dit past goed bij het boekje omdat het ingedeeld is in de thema’s wortels, scheuten, takken, knoppen en aarde. Wortels is geschreven vanuit het personage Eva.

De gedichten kunnen los van elkaar gelezen worden, maar ze vormen wel een opbouwend geheel in het boekje. Dit maakte voor mij deze gedichtenbundel zo bijzonder. Er zit veel emotie en gevoel in haar gedichten. Je voelt de pijn, eenzaamheid en het verdriet tussen de regels door.

Eke Mannink schreef met Zo stroom ik van je over haar debuutroman, maar gedichtenbundels schreef ze al eerder. In totaal heeft ze vijf gedichtenbundels uitgebracht. Zo verscheen in 2015 Vondeling en het jaar daarna Min.

Haar gedichtenbundels zijn stuk voor stuk gevoelig en zetten je aan het denken. Ik heb ze meerdere keren gelezen en elke keer voelde ik wat anders bij haar woorden. Ze roepen emoties op, maar zijn ook het overdenken waard.

Familieberichten is een sterke gedichtenbundel en wat bijzonder is het om een hoofdpersoon vanuit een eerder boek een deel van de gedichten te laten schrijven. Deze gedichten vormen een mooie brug die haar eerdere boek Zo stroom ik van je over op een indringende manier verbindt met Familieberichten.

Eke Mannink is naast schrijver en dichter ook moeder, danser en een hondenliefhebster. Daarnaast is ze columnist en nog zoveel meer volgens de informatie in het boek. Een bezige bij dus, met een fijne fragiele schrijfstijl die de lezer weet te raken.

Ik ben benieuwd naar haar andere boeken. Ik hoop dat ze in ieder geval gedichten blijft uitbrengen, omdat ze deze op een prettige wijze met de lezer weet te delen.

4 sterren voor Familieberichten.

★★★★
Titel: Familieberichten | Leesfragment | Auteur: Eke Mannink | Elikser Uitgeverij | Categorie: Poëzie | Uitvoering: paperback | pagina’s | ISBN13: 9789463651349 | Verkrijgbaar sinds: 12-05-2019 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 12-07-2019 | Prijs: € 12,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.