Gloei


Recensie Gloei door Fany Van Hemelen:
Wat een indrukwekkend, krachtig en persoonlijk document van bijzondere jongeren!

Dit is het eerste deel in een serie van Querido Glow. Met deze serie wil deze imprint van Querido een reeks boeken uitbrengen waarin diversiteit centraal staat en waar jonge mensen zichzelf hopelijk in kunnen herkennen. 

Het eerste deel Gloei is een bundel vol interviews en gedichten waarin Vlaamse en Nederlandse jongeren van 15- 23 hun kijk geven op het leven. Het gemeenschappelijke dat terugkeert in elk verhaal is dat deze jongeren uit het LHBTQIA+-spectrum komen. Gloei is een boeiende mix van hun ervaringen en bestaat uit verschillende genders en meerdere sociaal-culturele identiteiten.

Gloei bevat een verzameling van  hun overtuigingen, emoties, relaties, motivatie en toekomstplannen. Door de zorgvuldig bedachte vragen leer je de jongeren echt kennen en voel je een band met hen. Je leest over hun dieptepunten maar ook hun geluksmomenten.

Elk verhaal is eerlijk, soms rauw, vaak inspirerend en het komt altijd recht uit het hart. Per interview is een kleur gekozen die de bladzijden streelt en een perfect bijpassend gedicht geschreven door Edward van de Vendel. Dit is op voorhand gemaakt op maat van de unieke verteller en geplaatst voor het gesprek. Naast woorden wordt de persoonlijkheid van iedere stem ook visueel weergegeven in een bijzonder portret van Floor de Goede.

Wat ik me vooral zal herinneren na Gloei, is niet de geaardheid of gender van deze jongeren, maar hun karakter. Elk op hun eigen manier gloeien ze, schitteren ze en geven ze de wereld kleur. Er zijn meisjes en jongens die anderen willen helpen door hun ervaring en er zijn er die op social media of in de echte wereld hun statement durven maken. Stuk voor stuk maken ze een verschil en tonen ze dat iedereen in zijn waarde mag staan zonder een masker te dragen.

Gloei laat de rebel en the loner aan het woord en al deze verhalen zijn altijd anders, diepgaand en fascinerend. De interviews tonen me een stuk van een wereld die ik, hoewel ik open minded ben, me toch niet zo kon voorstellen. Gloei kan, door de overtuigende en realistische verhalen, de acceptatie van elke jongere bevorderen en is vol vuur.

Als afsluiter van de bundel wordt er gevraagd hoe het leven van al deze jongeren verder is verlopen. Eigenlijk hoop ik, nadat ik hen leerde kennen en ze een plekje in mijn hart veroverd hebben, om na een tijd opnieuw te lezen hoe ze zich nu en later voelen na het verschijnen van dit boek. .

Gloei verrast, ontroert, doet lachen en is ook onthutsend eerlijk. Dit non-fictie boek is door de prachtige uitvoering en de indringende verhalen, met perfect gekozen illustraties en bijpassende poëzie, een plaatje om te zien langs de binnen- en buitenkant.
★★★★★
Titel: Gloei | Subtitel: Interviews en Gedichten | Auteur: Edward van de Vendel | Illustrator: Floor de Goede | Uitgeverij Querido  | Categorie: poëzie en literatuur, non-fictie | Verkrijgbaar als: paperback | ISBN13: 9789045124537 | Verkrijgbaar sinds: september 2020 | Recensent: Fany Van Hemelen | Datum van recensie: 17-11-2020 | Prijs: €22.50 | Bestellen