Liefzang


LiefzangRecensie Liefzang door Hannie van Grol:
Ode aan de liefde, lofzang op geluk

Liefzang is de vierde dichtbundel van Tanja Helderman. Eerder las ik Lefregels en was daarvan erg onder de indruk. Tanja Helderman studeerde logopedie en neurolinguïstiek en haar liefde voor taal werd hierdoor nog verder gestimuleerd. En dat blijkt wel degelijk als je de gedichten van haar leest. Ze speelt met taal en weet met weinig woorden heel veel te zeggen. Vandaar haar krachtige gedichten die binnenkomen.

Liefzang bevat ruim zestig gedichten, sommige zijn klein, andere wat langer, maar allemaal maken ze indruk. Het merendeel van de gedichten is op rijm geschreven. Als dat niet het geval is, is er wel altijd sprake van een ritmisch verlopend geheel. Je wordt meegenomen in de cadans van de tekstregels. Het is een verademing om deze dichtbundel te lezen. Er spreekt zoveel gevoel en liefde uit! Het gezamenlijke thema dat als een rode draad door alle gedichten loopt, is liefde en geluk. En dan verwoord in allerlei situaties, zoals tussen geliefden, tussen moeder en kind, in de natuur en nog veel meer.

De gedichten zijn veelzeggend, sommige ontroeren en andere weten treffend met weinig woorden tot de kern door te dringen. Het volgende gedeelte van het gedicht L(i)EF demonstreert hoe Tanja Helderman met taal speelt:

wie haat is laf
wie lief
heeft
lef

Het is knap hoe de auteur zoveel kan zeggen met zo weinig woorden. Deze dichtbundel is een aanrader voor iedereen, want wie is er niet op zoek naar de liefde? En wie wil er niet geraakt worden door een puur gedicht dat je raakt tot in je kern en waar je blij van wordt? Door geregeld iets van Tanja Helderman te lezen en op je te laten inwerken, voel je je aangeraakt door de liefde en opgetild worden uit de zwaarte van alledag. Het boekje is heel geschikt als cadeautje voor iemand die wat licht in zijn leven kan gebruiken, maar kan ook een uiting zijn van je liefde voor een ander persoon. Want niet iedereen is in staat de dingen zo te verwoorden als Tanja Helderman. Voor meer inspiratie is het een tip om haar te volgen op TAALig op Facebook en Instagram. Daar publiceert ze regelmatig meer van haar werk.

palmslag-header

★★★★★
LiefzangTitel: Liefzang | Auteur: Tanja Helderman | Uitgeverij Palmslag | Categorie: Poëzie | Verkrijgbaar als paperback | 96 pagina’s | ISBN13: 9789493245167 | Verkrijgbaar sinds: november 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 26-12-2021 | Prijs: € 15,95 | Bestellen

BoekenBoeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.