Nachtvlinder


Recensie Nachtvlinder door Fany Van Hemelen:
Nachtvlinder is een breekbare, intieme en ontzettend krachtige boodschap.

De Nederlandse Teske de Schepper is voor de meesten een bekende persoon. Als een van de eerste YouTubers van haar generatie is ze, na meer dan tien jaar bezig te zijn, een van de bekendste vloggers van de Benelux. Naast haar werk online heeft ze ook al succesvolle muzikale projecten bedacht. Deze jonge vrouw is voor haar volgers vaak een rolmodel en met dit autobiografische debuut onthult ze haar ware ik.

Net zoals haar leeftijdsgenoten evolueerde zij door de jaren heen en hoewel ze het soms moeilijk had om zichzelf te blijven, zette ze de populaire filmpjes zoals bijvoorbeeld het testen van de gekke soorten snoepgoed extra in de verf om te voldoen aan de interesses van haar volgers.

Nachtvlinder is een stukje van haar ziel. Door haar persoonlijke verhalen af te wisselen met haar eigen gedichten opent ze haar hart. Op haar rauwe en eerlijke wijze deelt ze haar worsteling met haar identiteit, haar mentale gezondheid en de voor- en nadelen van de virtuele wereld. Als internetpersoonlijkheid had ze een andere jeugd dan de gewone tiener en leerde ze hoe je de mensen kunt entertainen met je show. Vaak was haar filmpje er net wat over, nog meer hyper blij dan ze zich eigenlijk voelde, omdat dit blijkbaar was wat de wereld rondom haar graag zag.

Nachtvlinder is een eerlijke blik op de lichte, maar ook op de minder happy kant van haar karakter. Ze spreekt door haar verhalen in de ik-vorm en haar beeldende gedichten over onderwerpen als vegetariër zijn, de dood, de online wereld en het milieu zeker haar leeftijdsgenoten aan, maar als 45- jarige vond ik haar boodschap even inspirerend. Wie haar kent als ster, ziet nu haar pure ik, de vrouw zonder maskers of glamour en glitter. Nachtvlinder is de transformatie van Teske.

Teske de Schepper raakt, confronteert en ontroert me en door haar open aanpak waarbij ze ook haar gedrag onder de loep neemt, geeft ze verschillende boodschappen mee.

Nachtvlinder is een boek waarbij vooral duidelijk wordt hoe belangrijk het is om te kunnen zijn wie je wilt zijn en je door niets of niemand te laten tegenhouden. Belangrijk ook is dat Teske, zelf een speler in de online wereld, durft te laten zien hoe maakbaar deze wereld wel niet is. Over het YouTube wereldje zelf zegt ze dit:

“Nou, omdat het dus niet zo verschrikkelijk is als je je kop erbij weet te houden. En omdat ik inmiddels zo verslaafd ben geraakt aan het delen van alles wat ik doe, denk en meemaak, dat ik nog moeilijker kan stoppen. De feedback die ik krijg geeft me adrenaline.” – Teske de Schepper

Dit boek is een aanrader als je Teske volgt, maar als dit niet zo is, blijft het een even indrukwekkend persoonlijk document met prachtig proza.
Deze mix van woord en beeld is mooi in balans, integer gebracht en het is een boekje om te lezen en te herlezen. Dat deze auteur een veelzijdige duizendpoot is, is duidelijk en na dit project ben ik benieuwd of ze nog meer verrassingen in petto heeft.

★★★★
Titel: Nachtvlinder | Auteur: Teske de Schepper | Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V. | Categorie: Literatuur & Poëzie | Uitvoering: Hardcover, E-book en Luisterboek | 168 pagina’s | ISBN13: 9789401611947 |  Verkrijgbaar sinds:  februari 2020  | Recensent: Fany Van Hemelen | Datum recensie: 15-05-2020 | Prijs: 15,99 | Bestellen