Verloren woorden


Recensie Verloren woorden Door Fany van Hemelen:
Een betoverend juweel vol magie, poëzie en natuurschoon

Eigenlijk is een boek niet de juiste omschrijving voor deze waanzinnig mooie verzameling beweringen en illustraties. De ongerepte natuur, die wij vaak niet meer kennen zoals vroeger, komt tot leven in deze grote gouden, subliem uitgevoerde hardcover.

Kinderen van vandaag spelen minder buiten of zijn niet meer in de mogelijkheid of geïnteresseerd om de buitenwereld te gaan verkennen. Stilaan verdwijnen woorden als bramen, ijsvogel en adder uit hun woordenschat. In dit boek komen niet alleen deze woorden maar ook hun hart en ziel tot leven.

Robert Macfarlane heeft de natuur van buiten naar binnen gehaald. Zijn “betovergedichten” zijn zo puur en doen dieren of planten die misschien al verdwenen zijn, herleven. Ook leren ze je weer genieten van alle pracht die de omgeving te bieden heeft. Wie bijvoorbeeld geen ekster of es meer kent, zal na het bewonderen van dit kijkboek perfect weten hoe bijzonder deze “wezens” allemaal zijn. De weergaloze tekeningen van illustrator Jackie Morris zijn de perfecte weergave van de woorden, waardoor de fauna en flora echt worden.

Verloren woorden is het begin van een ontdekkingsreis. Ik weet gewoon dat kinderen helemaal in de ban zullen zijn van dit heerlijke boek. Leerkrachten, ouders: ik zie het al voor me. Door eerst samen of alleen op zoek te gaan in de letterpot en het juiste woord te vormen, begint de pret. Tussen de verschillende kleuren wijzen de gouden letters hun de juiste weg. Nadat ze bijvoorbeeld adder gevonden hebben, volgt de kennismaking met een magnifiek gedicht en een bijpassende prent. De titel van het gedicht kunnen ze ook terugvinden als ze de beginletters van elke zin per gedicht, van boven naar onder lezen. Op de volgende pagina krijgen ze dan een grote afbeelding van het dier of de plant in zijn leefwereld, waarna de reis opnieuw verdergaat. Verloren woorden zit vol energie en de gedichten zijn eigenlijk spreuken die kinderen de echte betekenis van bijvoorbeeld een slang doen leren kennen. Een adder is namelijk veel meer dan zomaar een slang.

Met hun persoonlijke touch brengen de creators van dit boek een mooie, noodzakelijke boodschap. In onze wereld waar alles snel gaat en we dingen snel kunnen inruilen voor andere materiële zaken, is er één constante. Of dat was vroeger zo. Nu lijken niet alleen de woorden vergeten te worden, maar ook de wilde natuur lijkt bijna ongemerkt plaats te maken voor andere spullen of gebouwen in onze moderne maatschappij.

De Nederlandse Bibi Dumon Tak heeft de woordenverzameling van Robert Macfarlane uitstekend vertaald en door alle zorg waar dit prachtboek mee gemaakt is en de sprekende tekeningen is dit een echte natuurschat. Op zoek naar alledaagse, ongemeen mooie zaken die vroeger normaal waren en woorden die nu wegdeemsteren, kom ik terecht in een ontzettend boeiende wereld.

Verloren Woorden is zo magisch en wondermooi dat ik bang ben om dit grandioze boek te beschadigen. Net zoals de auteurs aandacht vragen om met liefde en aandacht de natuur te beleven, zo durf ik te vragen om dit boek voor altijd te koesteren. Naast een lofzang op wat de wereld in petto heeft voor ons, is dit ook een knap staaltje poëzie.

Natuurlijk is Verloren woorden naast een heerlijk kijk- en zoekboek vooral een warme oproep tot actie. Sta op, trek je schoenen aan en ga op stap. Verken, koester, geniet en verbaas je. Verlaat voor even onze digitale wereld en snuif de geuren en kleuren op van de ongerepte natuur die voor niets beschikbaar is.

Verloren woorden is een kunstwerk waar de liefde op elke bladzijde vanaf straalt.
Het is gemaakt om kinderen opnieuw te doen genieten van alles wat er buiten leeft en hun de vergeten woordenschat opnieuw te doen herinneren, maar ook wij, als volwassenen, kunnen deze inspiratie gebruiken.

Verloren woorden doet de wereld even stilstaan, gaat terug naar de basis en wijst ons subtiel op de zin van onze natuur en bijbehorende woordenschat. Dit is een heerlijk cadeau voor iemand of gewoon voor jezelf om tot rust te komen en daarna de buitenwereld met volle teugen te gaan beleven.
Ik ben stil geworden van Verloren woorden.

★★★★★
Titel: Verloren woorden  | Querido- Singel Uitgeverijen | Auteur : Robert Macfarlane en Jackie Morris | Categorie: Poëzie en Natuur | Uitvoering: Hardcover | ISBN13: 9789021415451 | 128 pagina’s | Verkrijgbaar sinds oktober 2019 | Recensent: Fany Van Hemelen | Datum recensie: 16-02-2020| Prijs: €23,50  | Bestellen