De Engelse brievenRecensie De Engelse brieven door Antoinette van Steeg:
Wanneer de Groningse Annabel thuis op een stapeltje oude sollicitatiebrieven voor de functie van au pair stuit, kan ze niet weten dat haar leven drastisch zal veranderen. De brieven ontrafelen een geheim dat ze altijd in haar onbewuste al aanvoelde.

Ze besluit op zoek te gaan naar de au pairs. Ze heeft namen en foto`s van de sollicitanten, die allemaal uit Engeland, Schotland en Ierland komen. Ze start haar tocht in Schotland met alleen haar fiets en benodigde kampeerspullen. Op de boot ontmoet ze een motorrijder die ze later nogmaals zal ontmoeten.

Uiteindelijk komt ze in het kleine Schotse dorpje Forrit terecht, waar ze Finley en Coira ontmoet. Ze hebben daar een inn die uiteindelijk een centrale rol speelt in De Engelse brieven. Coira heeft MS en helpt zo goed en kwaad als het kan in de inn. Finley regelt voor de eerste tijd een plek waar Annabel haar tent kan opslaan en zorgt voor haar. Al snel blijken Annabel en Finley een klik te hebben.

Stap voor stap komt Annabel meer en meer te weten over de au pair en ontrafelt het geheim zich steeds verder. Ondertussen zoekt Annabel verder in het mooie weidse Schotland en verweeft de auteur haar geloof voor het Jodendom en haar liefde voor muziek door het verhaal.

Wanneer Annabel zwanger blijkt ze zijn van Finley, staat ze zelf voor een lastige keuze. Ze weet dat Finley Coira trouw zal blijven. Zullen haar ouders haar nu wel meer willen vertellen over de au pairs?

Naast de hulp van Finley krijgt ze ook hulp van Hannah en haar volwassen beperkte zoon Mickey. Zij spelen een belangrijke rol in de zoektocht van Annabel. Tsafrira heeft een goede keuze gemaakt om het verhaal vanuit zowel Annabel, Finley als Hannah en Mickey te schrijven. Zo leren we de hoofdpersonen goed kennen, maar houdt het verhaal ook zijn vaart.

Het verhaal ontwikkelt zich prachtig in het Schotse land, waarbij de personages goed uitgewerkt worden. Wanneer Annabels ouders haar uiteindelijk vertellen dat de au pair naar Nederland kwam om hier te bevallen en dat zij Annabel geadopteerd hebben, krijgt het verhaal van haar eigen kind met Finley een bijzondere plek in het boek. Na een prachtige afsluiting van het verhaal heb ik met een brok in mijn keel het boek dichtgeslagen.

Tsafrira Levy heeft met de Engelse brieven een indrukwekkende psychologische roman geschreven, die goed is uitgewerkt. Het is alweer haar vierde roman. Af en toe weidt ze erg uit, maar dat mag de verhaallijn niet drukken. Wat ik bijzonder aan het boek vind, is dat je direct in het verhaal zit. Het zoog mij mee in het leven van Annabel en haar zoektocht.

Het waarom van de adoptie, de keuze van haar biologische moeder, maar ook de reden dat haar ouders het nog steeds moeilijk vinden om Annabel de waarheid te vertellen, zijn psychologisch goed uitgewerkt. De zoektocht van Annabel, haar verdriet, strijdvaardigheid maar ook haar liefde voor de medemens komen ook goed uit de verf.

De Engelse brieven is een boek dat mij positief heeft verrast. Het is een zoektocht naar liefde, vriendschap en identiteit. Ik geef 4.5 sterren.

★★★★
Titel: De Engelse brieven | Leesfragment | Auteur: Tsafrira Levy| Uitgeverij: Elikser | Categorie: psychologische roman | Uitvoering: Paperback | 307 pagina’s | ISBN13: 9789463651547 | Verkrijgbaar sinds: juli 2019 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 27-8-2019 | Prijs: €21,50 | Bestellen