Laos zonder Hannah


Laos zonder HannahRecensie Laos zonder Hannah door Hannie van Grol:
Een triest reisverslag

Johan van Bruggen heeft na een gelukkig huwelijk zijn vrouw Hannah verloren. Bij een ongeluk kwam zij om het leven door een fout van een andere bestuurder. Johan kan niet omgaan met dit verlies en sluit zich op in zijn studeerkamer, vastbesloten een boek te gaan schrijven. Maar dit lukt hem totaal niet. Na een tijdje geeft hij zijn pogingen op en besluit een reis van zes weken te gaan maken naar Laos, een reis die hij samen met Hannah wilde gaan maken, als zij het werk neer zou leggen. Zover was het nooit gekomen.

Maar ook deze reis biedt hem geen verlichting, zijn verdriet drukt zwaar op hem. Dan ontmoet hij de levenslustige Laura met wie hij een tijdje optrekt. Johan ziet weer wat meer perspectief en heel voorzichtig durft hij een beetje in de toekomst te kijken. Maar Laura beslist anders. Zij trekt haar eigen plan. Wel zullen ze elkaar nog een keer ontmoeten voor Johan weer terugkeert naar Nederland. Als Johan tevergeefs op Laura wacht, neemt hij een radicale beslissing.

Laos zonder Hannah is een triest reisverslag. De zware gemoedsstemming waarin Johan verkeert, is door het hele verhaal voelbaar. Af en toe zijn er wat opgewektere momenten, zeker als hij samen optrekt met Laura. Maar het grootste deel van het boek is doorspekt met verdriet. Regelmatig staan er flashbacks in het verhaal naar zijn jeugd en zijn samenzijn met Laura. Af en toe blikt hij even richting de toekomst, maar de grootste tijd staat zijn leven in rouw in de aandacht.

De reis door Laos wordt uitgebreid beschreven, het land gaat leven voor de lezer, wel bekeken door de ogen van Johan. Zijn constante strijd met het verdriet en de rouw om Hannah is overal aanwezig. Het leven is uitzichtloos voor hem. Ook het karakter van Johan wordt duidelijk beschreven, als lezer voel je hoe zwaar hij het heeft en hoe hij worstelt om enigszins de zin van het leven opnieuw te ontdekken.

Freek van Apeldoorn werkte als psycholoog-psychotherapeut. In 2016 kwam zijn debuut De verdwijning van Maria uit en een jaar later Onderuit. Deze derde roman is een sterk staaltje van inzicht in de menselijke geest. Naast een gedetailleerd reisverslag is er sprake van een emotioneel geladen verhaal. Door de prettige schrijfstijl van de auteur is Laos zonder Hannah een boek dat vlot leest en tevens diepe indruk maakt. De tegenstelling tussen de depressieve Johan en de opgewekte Laura is prachtig neergezet. Een aanrader voor de liefhebbers van psychologische romans.

Vector

★★★★
Laos bolTitel: Laos zonder Hannah | Auteur: Freek van Apeldoorn | Uitgeverij: Brave New Books | Categorie: psychologische roman | Verkrijgbaar als paperback | 174 pagina’s | ISBN13: 9789464481983 | Verkrijgbaar sinds: december 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 02-02-2022  | Prijs: €18,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.