Aftellen (2)


Recensie Aftellen door Antoinette van Steeg:
De Cazalets deel 2

Nadat we in het eerste deel van de Cazalets de familie redelijk goed hebben leren kennen, gaan in deel twee Aftellen de familieperikelen verder.

Al snel herkende ik de personages weer en zat ik in het verhaal. Want één ding is zeker: de Cazalets is een familie waarin veel gebeurt en veel personages een prominente rol spelen.

De oorlog is nu echt een feit en de familie ontkomt hier niet aan. Plannen worden gewijzigd, de woonvesting wordt geherstructureerd en de kinderen kunnen hun toekomstplannen niet allemaal meer realiseren. De vliegtuigen komen over hun huis en de zorgen groeien.

Ondertussen staan onderlinge relaties op het spel, krijgt Zoé een dochter, terwijl Rupert in de oorlog is verdwenen. Clary trekt om deze reden meer met haar stiefmoeder op, iets wat niemand had verwacht. Maar niet alleen binnen dit gezin veranderen de relaties tussen ouder en kind. In alle gezinnen zien we deze relaties groeien door de oorlog.

In Aftellen leren we Polly, Louise en Clary steeds beter kennen. De meiden zijn nu aan het puberen en praten over relaties en gevoelens. De eerste verliefdheden melden zich aan. Hierin verwacht ik nog veel in de vervolgdelen.

De oorlog zorgt er ook voor dat de familie minder te eten heeft, minder makkelijk het geld kan uitgeven en er zorgen zijn over hoe straks verder. Want hoe lang zal de oorlog duren? Deze vraag wordt ook meerdere keren gesteld binnen de familie in dit tweede deel.

Elizabeth Jane Howard weet op een levendige wijze de familie Cazalets aan het papier toe te vertrouwen. Het is alsof ik al lezend naar een film zit te kijken. Doordat er veel personages zijn, zijn er ook veel mogelijkheden om het verhaal nog verder te schrijven. Dit gevoel had ik direct nadat het boek uit was. Hoe zou het in het volgende deel verder gaan?

De Cazalets is een familiesaga die leeft en vraagt om verder gelezen te worden. Want één ding is zeker, deze familie zal nog veel gaan meemaken.

Ik ben zelf een liefhebber van historische verhalen en ben tot nu toe lovend over de verhalen van De Cazalets. De schrijfstijl is prettig en afwisselend. Hierdoor krijgt de lezer steeds meer informatie over de gezinnen en de keuzes die ze maken. Het leven lijkt ze makkelijk af te gaan, omdat ze welgesteld zijn, maar schijn bedriegt. Achter de voordeur gebeurt veel en de zorgen zijn aanwezig.

Ik kijk uit naar het derde deel van deze familiesaga. Hoe zal het ze allemaal vergaan? Hoe zal de oorlog verder invloed hebben op deze familie?

Wederom 4 sterren voor dit tweede deel in De Cazalets- serie.

★★★★
Titel: De Cazalets 2- Aftellen | Leesfragment | Auteur: Elizabeth Jane Howard | Uitgeverij: Atlas Contact | Categorie: Historische romans | Uitvoering: Paperback of e-book | 592 pagina’s | ISBN13: 9789025450588 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2017 |Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 28-06-2019 | Prijs max. €17,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.