Engele


EngeleRecensie Engele door Jolanda Kalkman:
Vastbesloten om haar dochter te vinden, reist Engele naar Utrecht 

Engele Souberg, of nee, liever Engele Telman, is vertrokken naar Utrecht in de hoop daar haar dochter terug te vinden. Haar hele leven had ze in angst geleefd. Doodsbang was ze voor haar man Johannes en haar twee zoons. Maar nu haar man en zoon in de gevangenis zitten en haar andere zoon overleden is, heeft ze voorgoed Twente de rug toegekeerd en hoopt ze in Utrecht haar dochter terug te vinden, als zij tenminste nog in Utrecht is en in leven is. Gelukkig krijgt ze hulp uit onverwachte hoek. Maar dan weet Johannes te ontsnappen. Hij is slechts op één ding uit: “Hij ging op zoek naar dat wijf van hem. Die had nog wat te goed, daar kon ze van op aan.”

Engele is zijdelings een vervolg op Een uur van onbedachtzaamheid. In dit deel speelden Engele Souburg en haar gezin al een belangrijke rol. Toch kun je dit boek ook prima los lezen, omdat in het begin van dit boek de belangrijkste gebeurtenissen worden aangehaald. Ondanks dat vind ik het persoonlijk altijd fijn om het voorgaande deel eerst te hebben gelezen. Daarnaast vind ik Een uur van onbedachtzaamheid zeker een aanrader om te lezen. 

Engele is geschreven door Johanne A. van Archem. Zij is al jaren auteur van historische romans. Haar manier van schrijven is heel natuurlijk, waardoor haar boeken prettig lezen. Moeilijke onderwerpen weet ze goed in het verhaal te verwerken, waardoor je erg met de hoofdpersonen mee kunt leven. In dit boek komen angst en moederliefde goed naar voren. Ook de dreiging van de oorlog is goed uitgewerkt. Het verhaal speelt zich af rond 1915. In België en Frankrijk woedde toen nog oorlog, terwijl Nederland neutraal was. Er was veel schaarste, iets waar ook de personages in het boek mee te maken krijgen.

Ik heb al meerdere boeken van Johanne A. van Archem gelezen, maar vergeleken met eerdere boeken vond ik Engele best spannend. Ik voelde tijdens het lezen goed de dreigingen die eraan zaten te komen. Je verwacht al vanaf het begin dat de man van Engele (of haar zoon) achter haar aan zou komen, alleen had ik nog geen idee op welke manier hij hierin zou slagen. Dit resulteerde er in elk geval in dat ik het boek maar moeilijk weg kon leggen!

Het boek heeft de titel van de hoofdpersoon gekregen en wat mij betreft terecht. De schrijfster heeft haar heel goed uitgewerkt en Engele is van een vrouw die verwaarloosd en mishandeld werd door haar man, uitgegroeid tot een vrouw die voor zichzelf heeft gekozen en dankbaar is voor haar eenvoudige maar stabiele leven, ondanks haar onzekerheid of ze ooit haar dochter nog terug gaat zien. Ze heeft de hand die naar haar werd uitgestoken, vastgegrepen, terwijl dat dit niet vanzelfsprekend was voor haar. Een keuze die niet iedereen durft of kan maken.

In Engele lees je afwissend vanuit verschillende personages. Hierdoor kom je steeds een beetje meer van het verhaal te weten, wat voor de oplopende spanning zorgt. Een vleugje romantiek zit er natuurlijk ook in het verhaal verwerkt. Dit alles komt samen in de ontknoping, die van mij net een tikkeltje te braaf bleef. Maar ondanks het ontbreken van net dat extra beetje spanning op het eind, vond ik het een heerlijke roman die ik maar moeilijk naast mij neer kon leggen. Ik ben benieuwd of er nog een deel in deze serie uit gaat komen. Ik kijk er in elk geval alvast naar uit.

Zomer en Keuning logo

★★★★
EngeleTitel: Engele | Leesfragment | Auteur: Johanne A. van Archem | Uitgeverij: Zomer & Keuning | Categorie: historische romans, streekromans  | Verkrijgbaar als: hardcover en e-book | 224 pagina’s | ISBN13: 9789020542400 | Verkrijgbaar sinds: 29-06-2021| Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 31-08-2021 | Prijs: €17.50, e-book: €7.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.