Geen weg terug


Geen weg terug 3dRecensie Geen weg terug door Hannie van Grol:
Het leven van een doorsnee gezin

Marleen Schmitz heeft al meerdere romans op haar naam staan. In Geen weg terug beschrijft ze het leven van een gezin dat zomaar je naaste buren zouden kunnen zijn. Max is buschauffeur, Martha werkt in een supermarkt, dochter Desiree is vijftien en driftig aan het puberen en zoon Dave is twaalf en zit in groep acht van de basisschool. Als bekend wordt dat er een nieuwe weg wordt aangelegd die vlak achter hun huis langs gaat lopen, wordt er voorzichtig gedacht aan een nieuwe woning. Natuurlijk gaan hiermee de nodige strubbelingen gepaard en het huis lijkt aan hun neus voorbij te gaan.

Maar er spelen meer problemen binnen het gezin. Dochter Desiree wordt verliefd op de verkeerde jongen en zoals het een rechtgeaarde puber betaamt, ontstaan hierdoor de nodige ruzies en stiekeme afspraakjes. Zoon Dave neemt op een schoolkamp de verkeerde beslissing en komt daardoor in een lastig parket terecht. Bovendien krijgt Martha in de supermarkt te maken met een jonge collega die ongewenst zwanger is, wat natuurlijk de nodige problemen met zich meebrengt. Martha probeert haar te helpen en loopt daardoor tegen eigen grenzen aan.

Marleen Schmitz heeft een vlotte schrijfstijl. Ze zet de personages herkenbaar neer. De problemen die voorbijkomen in het boek, zouden in ieder doorsnee gezin plaats kunnen vinden. Er wordt geen hoogdravende en diepgravende problematiek aangeroerd, maar het zijn alledaagse situaties die zomaar overal voor kunnen komen. Misschien dat in dit boek te veel problemen tegelijkertijd optreden, maar nergens doet het verhaal ongeloofwaardig aan. Van begin tot het eind leef je mee met de belevenissen van het gezin, het zijn gewone herkenbare voorvallen in een doorsnee gezin.

De nieuwe weg die er gaat komen, zorgt ervoor dat er nieuwe wegen in worden geslagen. De titel Geen weg terug geeft helder aan dat een eenmaal ingeslagen weg niet zomaar ongedaan gemaakt kan worden. Maken deze mensen de juiste keuzes, ook als er moeilijkheden dreigen? Je blijft geboeid lezen omdat je wilt weten wat er uiteindelijk beslist wordt.

Geen weg terug staat garant voor een aantal aangename leesuurtjes, omdat het verhaal over iedereen zou kunnen gaan, over jou en mij, wat voor zoveel herkenning zorgt, dat je geboeid blijft lezen en je je onderdeel voelt van het gezin van Max en Martha.
Zomer en Keuning logo

★★★★
Geen weg terugTitel: Geen weg terug | Leesfragment | Auteur: Marleen Schmitz | Uitgeverij: Zomer en Keuning | Categorie: streekromans, familieromans | Verkrijgbaar als hardcover en e-book | 224 pagina’s | ISBN13: 9789020540499 | Verkrijgbaar sinds: april 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 31-05-2021 | Prijs: € 17,50, e-book € 7,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.