Het kind en de zwerver


Recensie Het kind en de zwerver door Jolanda Kalkman:
Het is negen jaar na de Tweede Wereldoorlog. De huizen waren hersteld en hier en daar begonnen fabrieken te draaien, maar in de dorpen heerste nog veel armoede.

Dora is de dochter van het schoolhoofd. Bij haar thuis kwamen ze niks tekort. Toch zette Dora zich hard in voor de voedelbedeling. Haar vader had een lokaaltje beschikbaar gesteld voor het opslaan van de voorraad. Hier konden mensen die het hard nodig hadden, elke zondag heen voor een voedselpakket, kleding en eenvoudige spullen. Gelukkig kreeg Dora veel hulp van haar moeder en vriendinnen. Ook deed pastoor Dillen zijn uiterste best om de armste gezinnen te helpen. Dora is verloofd met Timorthy, zoon van een advocaat en zeer goede kennis van haar vader. Haar hart ging erg naar hem uit. Maar wanneer ze echt samen waren, hield Timo toch een zekere afstand. Toch vraagt Timo haar vader om haar hand.

“Ik hou van je, Timo,” fluisterde ze hem zacht toe.
Dat weet ik, liefje. Dat zie ik in je ogen.”
Hij zei haar echter niet dat hij ook van haar hield.” – Blz. 66.

Op een zondag, wanneer Dora net alle pakketten heeft uitgedeeld, staat pastoor Dillen plotseling voor haar. Naast hem staat een verzwakte en gehavende man. Vrolijk stelt de pastoor hem voor als Adem Engelen. “Geef toe, een man met die naam kon ik toch niet aan zijn lot overlaten?” blz 12
Helaas was er niet veel over, maar voor het kleine beetje dat hij mee kreeg, kon niet eens een dank je wel vanaf. Dora’s oordeel over deze man is dan ook duidelijk: een zwerver zonder fatsoen waar ze niets mee te maken wil hebben. Maar dat verandert wanneer ze zijn bijna driejarige zoontje Thomas ontmoet.

Het kind en de zwerver is een heerlijke roman waarvan je van het begin tot het eind kunt genieten. Ook al voel je al gauw aan welke kant het verhaal opgaat, toch weten onder andere het geheim van Timorthy en het verleden van Adam je te verrassen.

“Als je bij de hond slaapt, krijg je ook vlooien.” – Blz. 178.

Anne-Marie laat je kennismaken met Dora. In het begin had ik wel een beetje moeite met haar karakter en houding. Aan de ene kant was ze erg meegaand met de minder bedeelden uit het dorp, aan de andere kant sprak ze toch ook kwaad over Adam zonder hem echt te leren kennen. Maar hoe verder ik in het verhaal kwam, hoe meer ik met Dora meeleefde en ik haar waardeerde. Tegen het eind vond ik het dan ook jammer dat ik met het uitlezen van het boek, ook afscheid van Dora moest nemen.

De schrijfstijl van Anne-Marie is prettig, hierdoor lees je het boek in één ruk uit. De tijd waarin het verhaal zich afspeelt, rond 1954, is goed gekozen. Het laat zien hoeveel armoede er nog onder de bevolking is, zonder de verschrikkingen van de oorlog echt naar voren te halen.

Toch heb ik ook een opmerking over Anne-Marie haar schrijfstijl. Het kind, Thomas, is in het verhaal net drie. Toch laat ze hem zinnen uitspreken waarvan ik denk, dat kan een kind van die leeftijd helemaal niet zo zeggen. Zulke wijze zinnen. Als voorbeeld zegt Thomas op blz 126: “Waarom duurde het zo lang voordat je kwam?” Ik denk dat een kind van die leeftijd dat niet zo zou formuleren. Maar verder is Thomas een heerlijk knulletje en begrijp ik heel goed dat Dora hem in haar hart sluit.

Ik heb erg genoten van het boek. Ik ben ook erg nieuwsgierig geworden naar de andere boeken van Anne-Marie Hooyberghs. Deze wil ik zeker ook gaan lezen. Daarom waardeer ik dit boek graag met 4 sterren.

★★★★
Titel: Het kind en de zwerver | Leesfragment | Auteur: Anne-Marie Hooyberghs | Uitgeverij Zomer & Keuning | Categorie: streekroman | Verkrijgbaar als: Hardcover en e-book | 288 pagina’s | ISBN13: 9789020537352 | Verkrijgbaar sinds: 24 maart 2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 29-04-2020 | Prijs: €15,- e-book: €7,99 | Bestellen