Onder de linde


Recensie Onder de linde door Antoinette van Steeg:
Greetje van den Berg is inmiddels een bekende naam in de Nederlandse boekenwereld. Onder de linde is het begin van een serie waarvan het tweede deel in het voorjaar van 2021 uitkomt. Eerder bracht Van den Berg al vijf titels uit bij uitgeverij Z&K.

In Onder de linde maken we kennis met Gemma en Ruud die samen elf kinderen hebben, waarvan één dochter levenloos ter wereld kwam. Het gezin is gelovig en samen putten ze hier veel hoop uit. Het gezin is gelukkig, ook al hebben ze het niet heel breed. Maar met de hulp van de ouders van Ruud en de oudere kinderen draait het gezin goed en lijkt iedereen gelukkig.

Ook al wordt het verhaal vooral vanuit Gemma geschreven, toch weet Van den Berg de andere gezinsleden ook hun deel in het verhaal te geven. De oudste dochter Célina is negentien en heeft een relatie met een tien jaar oudere man die niet gelovig is. Wanneer Célina zwanger blijkt te zijn, is dat een reden dat de relatie strandt. Ondertussen raakt Gemma steeds vermoeider en ze voelt zich vaak ziek. Ze valt zomaar in slaap en de zorg voor het gezin en de eigen zaak wordt steeds moeilijker. Maar uit onderzoeken komt niks en de relatie met haar man Ruud komt onder druk te staan. Wat Gemma niet weet, is dat het niet goed gaat met hun eigen zaak.

Naast deze zorgen heeft een van hun zoons zijn eigen problemen, wanneer hij vrienden wordt met een aantal jongens die pesten en stelen. Terwijl een andere zoon zijn eerste vriendin krijgt, maar hierover zich in de loop van de relatie zorgen maakt. Waar het gezin altijd zo stabiel lijkt, levert het nu zorgen op bij verschillende gezinsleden. Het geloof biedt hoop, maar is dat voldoende om het gezin op de been te houden?

Van den Berg laat Onder de linde met veel open eindjes eindigen waardoor de lezer nieuwsgierig blijft naar het verloop. De vlotte verhaallijn en schrijfstijl zorgen ervoor dat het boek lekker wegleest. Met een middagje had ik het boek uit en had ik even het gevoel deel te zijn van het gezin.

Zoals gezegd kent het boek een christelijke benadering, maar dit komt niet veelvuldig aan bod. Het is een boek vol met zorgen, maar ook met hoop en doorzettingsvermogen. Zoals Van den Berg zelf zegt op de achterflap moet Gemma veel ballen omhooghouden, maar wat als er eentje valt?

Onder de linde is een vlot geschreven boek dat zomaar echt gebeurd zou kunnen zijn. Het voelt aan alsof je zelf deel bent van het gezin en hun zorgen. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg en hoe het gezin zich verder zal ontwikkelen in het verhaal. Ik hoop dat Gemma eindelijk antwoorden krijgt over haar gezondheid. Want wat heeft ze het zwaar en moeilijk in dit eerste deel.

Wie graag romans leest in het genre streekromans zal Onder de linde met veel plezier lezen. Het is een boek dat een blik geeft in een groot gezin en de zorgen die het kan hebben. Doordat deze serie in ieder geval twee delen kent, wordt het verhaal breed geschreven en krijgen meerdere gezinsleden een gezicht. Ik kijk uit naar het vervolg en ben benieuwd naar de verdere ontwikkelingen.
★★★★
Titel: Onder de linde | Leesfragment | Auteur: Greetje van den Berg | Uitgeverij: Zomer & Keuning | Categorie: familieromans | Verkrijgbaar als: hardcover en e-book | 221 pagina’s | ISBN13: 9789020537079 | Verkrijgbaar sinds: 10-10-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 13-12-2020 | Prijs: € 17.50, en e-book € 7.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.