Sterker dan de wind


Recensie Sterker dan de wind door Brigitte Audiens:
Het plattelandsleven is nooit saai met Mary Schoon

Sterker dan de wind is alweer de tiende roman van Mary Schoon. We gaan terug naar het jaar 1921 waar we kennis maken met het gezin van Berend Blauw die molenaar is, zijn vrouw Dora en hun dochter Janna.

Een molen draaiende houden is een harde stiel en Janna, die bijna achttien is, kent het werk net zo goed als haar vader. Ze geniet van het harde werk en de mooie vergezichten op het platteland. Haar moeder is afkomstig van de stad en vindt het maar saai. Ze heeft nog steeds moeite om zich aan te passen aan al de vreemde geluiden en de eenzaamheid. Dus zoekt ze soms haar vertier in de stad.

In de molen naast hen woont Tjeerd sinds de dood van zijn ouders alleen. Zijn vader leerde hem alles wat hij moest weten, zodat hij nu het zware werk in zijn eentje kan verrichten. Tjeerd is verliefd op zijn buurmeisje. Hij wacht enkel nog tot ze achttien is. Dan kan hij haar vader om toestemming vragen of ze verkering mogen hebben. Maar alles verloopt helemaal anders als Dora op een nacht letterlijk een klap van de molenwiek krijgt.

Mary Schoon heeft reeds veel ervaring met het schrijven van boeken. Dit komt tot uiting in deze prachtige roman. Het verhaal is vlot geschreven. Vanaf het begin neemt ze je mee naar het platteland en zit je midden in de levens van de molenaars. Je voelt de frisse wind door je haren wapperen. Je kunt de molenwieken zien draaien.

Door de verschillende gebeurtenissen die elkaar in een razendsnel tempo opvolgen, blijf je doorlezen tot het einde. Je leert Janna en haar ouders beter kennen. De reden waarom ze bepaalde beslissingen neemt, wordt duidelijk. Je krijgt ook inzicht in het zware leven van Tjeerd, in zijn karakter en wie hij is als jongeman. Hoe zal hij reageren op deze veranderingen die een grote invloed zullen hebben op zijn toekomst? Kent hij de geheimen die spelen in het leven van Janna en haar vader? Hoe zal zijn leven evolueren? Wie is Trees die haar opwachting maakt in de molen?

Tijdens het schrijven verwerkt Mary Schoon het reilen en zeilen over de werking van de molens. Zonder dat het saai wordt, leer je hier iets van bij.

De spanning loopt soms hoog op, de gevoelens worden mooi verwoord, de humor brengt een lach op je gezicht. De onderlinge kameraadschap die je in de jaren 1920 nog had, kun je hier zeker nog terugvinden. Je merkt hoe de personages evolueren tijdens het verhaal.

Deze roman is een aanrader voor iedereen die houdt van mooie streken, hechte familiebanden, vriendschappen en echte liefde. Het is een meeslepend verhaal waarin de mensen nog hard werkten, af en toe een grapje uithaalden, een pintje dronken, maar altijd op elkaar konden rekenen.
★★★★
Titel: Sterker dan de wind | Auteur: Mary Schoon | Uitgeverij Zomer & Keuning | Categorie: Familieromans, streekromans | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 240 pagina’s | ISBN13: 9789020538496 | Verkrijgbaar sinds: 12-11-2020 | Recensent: Brigitte Audiens | Datum recensie: 20-12-2020 | prijs: €17.50 en e-book €7.99  | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.