De Boekenjagers


De boekenjagersRecensie De Boekenjagers door Sheila Vermeulen:
Het doorgeven en delen van de liefde voor boeken

Op 27 augustus 2021 bestaat de (Facebook)groep De Boekenjagers vijf jaar. In 2016 ontstond het idee voor De Boekenjagers, nadat Veerle Nijs een stukje in de krant had gelezen over een Waals equivalent. Boekenjagers droppen een boek, met een begeleidend briefje en verpakt in een plastic zakje, op een openbare plek, waarna andere jagers op zoek gaan naar dat boek en het meenemen om te lezen. Natuurlijk kan het pakketje ook worden opgepikt door een toevallige voorbijganger.

Wat begon als een klein initiatief, is inmiddels uitgegroeid tot een groep met meer dan 73.000 leden. Om het vijfjarig jubileum van De Boekenjagers te vieren, is het Boekenjagers-boek tot stand gekomen. De opbrengst van deze verhalenbundel, waaraan een uitgebreid, aansprekend en gevarieerd palet aan fijne auteurs, cartoonisten en illustratoren heeft meegewerkt, zal worden gedoneerd aan een drietal leesbevorderende goede doelen.

Ondanks dat ik qua afstand niet mee kan jagen met deze groep, maakte het concept en de geweldige lijst met fijne auteurs en illustratoren mij nieuwsgierig genoeg om deze bundel te willen lezen. Zou ik, als niet meejager, kunnen genieten van de inhoud van het boek De Boekenjagers? En het antwoord is een volmondig ja.

Deze bundel, die begint met een zeer toepasselijke quote van Morgan Freeman, viert de liefde voor boeken, waardoor iedereen die van lezen houdt, ervan kan genieten. En als je nog wilt ontdekken wat je van lezen vindt of nog op zoek bent naar een stijl of genre dat je over de streep kan trekken, dan kan de verscheidenheid aan verhalen in De Boekenjagers je wellicht op weg helpen.

“How do we change the world? One act of kindness at a time.”– Morgan Freeman

Bijna alle verhalen hebben een boek, of de liefde voor boeken als uitgangspunt. Vaak lief, hartverwarmend of ontroerend, maar regelmatig ook spannend en sommige boeken zijn zelfs ronduit gevaarlijk. Daardoor wil je niet alle boeken die voorkomen in de verhalen, in jouw kast hebben staan en wil je ook niet elk geheimzinnig boekcadeau ontvangen. Alle korte verhalen, poëzie en illustraties hebben een eigen identiteit en bedienen daardoor veel verschillende doelgroepen. Van thriller tot cartoon, van jong tot oud en alles daartussenin.

Op verschillende plekken in de verhalenbundel vertelt Veerle Nijs steeds een stukje over het ontstaan van De Boekenjagersgroep en toont ze je allerlei positieve reacties en acties die de groep in gang zet en heeft gezet. Lezersreacties, de drop- en vinden vreugde en de invloed die een dergelijk klein gebaar soms kan hebben.

De positieve uitstraling van de bundel De Boekenjagers en niet in de laatste plaats de vele mooie, spannende en leuke bijdragen die erin te vinden zijn, zorgen ervoor dat je ook wilt gaan droppen, jagen en lezen. De Boekenjagers-verhalenbundel krijgt 4 sterren van mij.

Vector

★★★★
De boekenjagersTitel: De Boekenjagers | Auteurs: diverse| Uitgeverij: De Boekenjagers vzw | Categorie: verhalenbundels | Verkrijgbaar als paperback | 284 pagina’s | ISBN13: 9789464335491 | Verkrijgbaar vanaf: 12-08-2021 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 12-08-2021 | Prijs: €25,00 | Bestellen 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.