De dans


De dansVerhalenbundel een ontmoeting tussen twee culturen

Oud-psycholoog Hans te Brake schreef al eerder verhalen voor diverse magazines voor ouderen. Toen hij Jane Arifa Badoella (pseudoniem Jay A. Lecton) ontmoette, werd besloten gezamenlijk deze bundel uit te geven. Er staan al eerder gepubliceerde verhalen in en enkele nieuwe, en tevens twee gedichten van Jay A. Lecton. Op deze manier worden de verhalen van Hans te Brake aan een breder publiek aangeboden.

De 84-jarige Hans te Brake is een actief persoon. Hij doet aan skeeleren, windsurfen, mountainbiken en sinds een aantal jaren salsa dansen. In Jane, die 30 jaar jonger is, vindt hij een fijne danspartner. Zo ontwikkelen ze een heerlijke platonische relatie. Maar Hans te Brake doet ook aan dating. Sinds zijn vrouw overleden is, voelt hij het gemis van een partner om zijn leven samen mee te delen.

De verhalen in De dans zijn deels fictie en deels gebaseerd op zijn eigen leven. Zijn vlotte pen zorgt voor aangename leesmomenten, mede door de nodige humor die hij door zijn verhalen heen verweeft. Bij het verhaal over het telefoontje vanuit het ziekenhuis uit Winterswijk waarin verteld wordt dat zijn moeder met spoed is opgenomen, vraag je je af hoe oud zijn moeder wel niet moet zijn. Zelf is hij namelijk ruim 80 jaar oud, het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van corona en oorlog. Zijn moeder zal zeker tegen of voorbij de 100 zijn. Jammer genoeg is dit niet uit de tekst op te maken.

Uit de andere verhalen leren we de persoon Hans te Brake kennen. Hij beschrijft zijn onvermoeibare zoektocht naar een nieuwe liefde, zijn successen daarin en zijn teleurstellingen. Hij is een persoon die zich nog volop in het leven voelt staan, maar vaak ervaart hij dat de maatschappij hem ziet als een oude man. Met Jane kan hij overal over praten, hij voelt een bijzondere band met haar. Samen laten ze zien hoe belangrijk een ‘diverse’ samenleving is, waarin er plaats is voor iedereen.

De dans is een bundel met zeven prettig leesbare verhalen van Hans te Brake, een tweegesprek tussen beide auteurs waarin we hen beter leren kennen en twee gedichten van de hand van Jay A. Lecton. De bundel had wat uitgebreider mogen zijn om de twee co-auteurs nog beter te leren kennen. Wel is het boekje geïllustreerd met prachtige glanzende kleurenfoto’s en het papier heeft een luxe uitstraling. Kortom, een bundel met ‘diversiteit’ die de bedoeling van beide auteurs onderstreept. Door de gegeven ruimte in het boek om aantekeningen te maken wordt de mogelijkheid gecreëerd om inzichten die tijdens het lezen ontstaan te noteren. Een boekje om van te genieten en iets van te leren!

★★★
De dansTitel: De dans | Auteur: Jay A. Lecton en Hans te Brake | Uitgeverij: Sampreshan | Categorie:  | Verkrijgbaar als paperback | 76 pagina’s | ISBN13: 9789083199641 | Verkrijgbaar sinds: 30 december 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 9 maart 2023  | Prijs: €23,90 | Online te bestellen via Bol.com

Sampreshan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.