Dwaalspoor


Recensie Dwaalspoor door Jolanda Kalkman:
Een vrouw op haar fiets. Alleen de wereld over.

Op haar vijftigste verjaardag besluit Marica van der Meer dat te gaan doen waar ze al een tijd naar toe heeft gewerkt: ze vertrekt op haar fiets vanaf haar verjaardagsfeest in de buurt van Joure naar Zuid-Amerika. Een onvergetelijke reis, waarbij ze ontzettend veel zal gaan meemaken.

Na eerst 354 kilometer door Nederland gefietst te hebben, gaat ze voor 47 dagen aan boord van een vrachtschip. Gelukkig heeft ze op de laatste dag de kans om door het vrachtschip te fietsen. “Ik word nagestaard door verschillende havenarbeiders, maar niet teruggefloten.” Ondanks de lange reis ziet ze ertegen op om het schip te verlaten. Maar dan is het toch echt tijd om van boord te gaan en haar eigen weg te gaan vinden. Een dwaalspoor dat haar op de mooiste plekken van Zuid-Amerika brengt, totdat ze voor het eerst over het Coronavirus te horen krijgt.

Marica van de Meer is niet alleen een avonturier en uitstekend fietser, ze is ook een echte schrijfster. Haar boek Dwaalspoor is met ruim 400 bladzijden een behoorlijk dik boek geworden. Maar wanneer je erin begint te lezen, leg je het maar moeilijk weg. Dwaalspoor is een heel persoonlijk boek, waarin Marica heel gedetailleerd haar reisverslag met haar lezers deelt. Een reis die ze helemaal alleen heeft gemaakt, maar waarbij ze gelukkig nooit lang echt alleen is geweest. Al vanaf het begin zijn er zowel oude als nieuwe vrienden die met haar mee fietsen. Misschien dat dit komt door de vele “Casa de Ciclistas” die er in Zuid-Amerika zijn. Dit zijn mensen die zelf gek zijn op fietsen en die hun huis open stellen voor andere fietsende reizigers.

In een van die Casa de Ciclistas in Uyuni ontmoet ze Chepe. Chepe heeft eigenlijk helemaal geen geld om te reizen, maar toch doet hij het. “Sommige fietsers reizen met een creditcard en andere met dromen.” Het is Chepe die besluit samen met haar naar Santa Cruz te fietsen. Een tocht van bijna 1000 kilometer. En dat is eigenlijk best gezellig!

Ik heb erg genoten van Dwaalspoor. Door de mooie vertellende manier van schrijven heb ik mee kunnen genieten van de prachtige reis die Marica van der Meer heeft gemaakt. Ik vind Dwaalspoor een heel persoonlijk boek geworden. Je krijgt als lezer echt een inkijkje in het leven van Marica. Hierdoor had ik het gevoel dat ik haar ook echt heb leren kennen. Het boek is geen moment saai. Daarvoor maakt Marica veel te veel mee.

Bijzonder vond ik het deel van de route dat ze samen met Chepe doorbracht. Hij heeft ook goede ideeën die Marica goed hebben geholpen. Zoals op die zondagochtend dat ze samen door Santa Cruz fietsen en Marica opeens een los stuur in haar handen heeft. Op zich nog wonderlijk dat de fiets in zo’n goede staat was, na ruim 18 jaar en 80.000 kilometers op de teller. Mijn fietsen zien er na ongeveer 5 jaar niet meer uit en zijn toe aan vervanging.
Samen met haar oude fietsvriend Bas, waarmee ze tijdens een vorige reis drie maanden door Azië had gefietst, fietst ze drie maanden van Oost- naar West-Amerika. Ze is dan inmiddels alweer een jaar onderweg, want aangekomen op een camping in McIntoch vieren ze samen haar 51ste verjaardag. Pas aan het einde van hun reis samen, net nadat ze dwars door het Navajo indianenreservaat hebben gefietst, krijgen ze te horen dat de hele wereld in de ban is van het Coronavirus. Europeanen zijn in Amerika niet langer welkom. Maar hoe moet het dan met de rest van haar reis? Dit maakt het boek ook juist in deze tijd extra bijzonder en herkenbaar. Want Corona heeft ieders leven beïnvloed.

Tijdens het lezen kom je veel zwart/wit foto’s tegen die Marica onderweg heeft gemaakt. In het midden staan nog een aantal kleurenfoto’s. Hierdoor krijg je een nog beter beeld van hoe het er onderweg uit heeft gezien. De foto’s zijn niet zomaar kiekjes, want Marica is ook nog fotograaf van beroep. Haar werk kun je vinden op haar eigen website Maricavandermeer.nl .

Achter in het boek staat een dagtabel van het aantal kilometers dat ze per dag heeft gefietst. Soms zijn de aantallen niet zo hoog, maar wel onder heel bijzondere weersomstandigheden of ziekte gereden. Elke kilometer is een echte prestatie waar ze met goed gevoel op terug kan kijken.

Wil je, juist in deze tijd waarin reizen heel moeilijk is geworden, omdat de hele wereld op oranje staat, toch een beetje wegdromen van een prachtige reis op de fiets, dan is Dwaalspoor echt een aanrader. Zodra je erin gaat lezen, ga je met Marica mee op “dwaalspoor”. Haar reisverslag zul je waarschijnlijk maar moeilijk naast je neer kunnen leggen!
★★★★★
Titel: Dwaalspoor | Ondertitel: Een vrouw op haar fiets alleen de wereld rond | Auteur: Marica van der Meer | Uitgeverij Elmar | Categorie: reisverhalen | Verkrijgbaar als: paperback | 432 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789038927855 | Verkrijgbaar sinds: november 2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 28-12-2020  | Prijs: €24,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.