Henk & Anja


Recensie Henk & Anja door Sandra Hutchison:
Jut en Jul  

Henk & Anja zijn al jaren een stel en dat merk je aan alles. Ze lijken wel een tweeling. Ze dragen dezelfde kleding, hebben dezelfde hobby’s en hebben in de loop der jaren elkaars eigenaardigheden leren waarderen. Schrik niet als je jezelf herkent in hun gedrag, tenslotte is niets menselijks het echtpaar vreemd.

Auteur Nel Goudriaan begon de stereotiepe verhaaltjes over dit oer-Hollandse koppel te delen op haar Facebookpagina en dat sloeg aan. Een deel van deze verhaaltjes werd gebundeld in dit eerste Henk & Anja-boekje. Als lezer kun je haast niet anders dan dit sympathieke echtpaar in je hart sluiten. Hun eenvoud siert ze, maar zorgt er helaas ook voor dat de alledaagse verhaaltjes weinig diepgang hebben. Toch heb ik genoten van de verhaaltjes.

Vooral het tweede deel, waarin je de verhaaltjes tijdens Coronatijd zult vinden, zijn een rijke aanvulling voor dit boekje. Deze bijzondere tijd brengt een hoop ellende met zich mee, maar levert blijkbaar ook voldoende schrijfmateriaal op voor wat meer uitzonderlijke situaties waar Henk & Anja mee te kampen krijgen.

Bij elk verhaaltje in dit debuut vind je een bijpassende illustratie van Henk en zijn Anja. Deze illustraties zijn het originele werk van illustrator Judith Zijtregtop. De tekeningen zijn helaas niet zo kleurrijk als veel ander bijzonder werk van deze illustrator. Toch zijn de ietwat typische illustraties een welkome aanvulling op de verhaaltjes. Ze trekken als vanzelf je aandacht.

De zeer korte verhaaltjes lezen gemakkelijk weg en voor je het beseft, heb je dit boekje dan ook volledig uitgelezen. Nel Goudriaan heeft een heldere manier van schrijven, haar taalgebruik is vrij eenvoudig. De verhaaltjes staan vol met vermakelijke dialogen. De auteur weet tussen de regels door aardig wat droge humor te plaatsen, waardoor je tijdens het lezen herhaaldelijk jezelf op een glimlach zult betrappen.

Henk & Anja is een prettige verhalenbundel om voor lange tijd te bewaren en zo nu en dan nog eens te herlezen. Dankzij de eenvoud en de korte losse verhaaltjes ook een toepasselijk cadeau voor minder ervaren lezers. Het zou hun motivatie om wat vaker een boek te pakken kunnen stimuleren.

★★★
Titel: Henk & Anja | Auteur: Nel Goudriaan | Illustrator: Judith Zijtregtop | Uitgeverij: Ambilicious | Categorie: verhalenbundels | Verkrijgbaar als: paperback | 128 pagina’s | ISBN13: 9789493210462 | Verkrijgbaar sinds: 09-12-2020 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 27-12-2020 | Prijs: €16.95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.